AKTUELNO

Formiranje Zajednice srpskih opština je jasna zakonska obaveza Prištine, rekao je za RTV21 portparol EU Peter Stano.

On je rekao da u dijalogu treba predstaviti i razgovarati o statutu za osnivanje ZSO.

- Dijalog kojim posreduje EU i prijava Kosova za članstvo u Savetu Evrope (EK) su odvojeni procesi. Međutim, i EU i EK su organizacije zasnovane na poštovanju vladavine prava, ljudskih prava i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina. Važno je zapamtiti da je osnivanje ZSO neispunjena obaveza Kosova koja proizilazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine – jedinog Sporazuma o dijalogu koji je ratifikovala Skupština Kosova sa dvotrećinskom većinom. Dakle, to je jasna zakonska obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu i stoga pitanje vladavine prava, važno za obe organizacije - rekao je Stano, prenosi Kosovo Online.

Dodao je da EU pozdravlja spremnost Prištine da se sada konačno angažuje, jer od 2013. godine nije preduzelo nikakve korake ka osnivanju ZSO, a time i ka povećanju zaštite ljudskih prava manjina, uprkos mogućnostima.

- Istovremeno, prema relevantnim sporazumima o dijalogu, Statut za osnivanje Udruženja mora biti predstavljen i razmatran u Dijalogu. U oktobru 2023. EU je – uz podršku svojih država članica i partnera – predstavila nacrt statuta za osnivanje Asocijacije zasnovan na najboljim evropskim modelima i praksi, kao i na pravnom okviru Kosova. Evropski savet je u zaključcima iz decembra 2023. pozdravio "spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio Fasilitator EU". Ovo je formalno priznanje dokumenta od strane svih 27 država članica EU - rekao je Stano.

Istakao je da sadržaj statuta koji je najavljen od strane tzv. Vlade Kosova nije poznat i da o njemu nije razgovarano ni sa Srbijom ni sa izaslanikom EU.

- Stoga je u ovoj fazi nemoguće oceniti njegovu usklađenost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine - rekao je Stano.

Ministarka spoljnih poslova prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je da je obavestila Savet Evrope da Priština namerava da pripremi nacrt statuta i da ga krajem meseca uputi na tumačenje Ustavnom sudu.

Autor: