AKTUELNO

Od danas će biti preduzete mere protiv građana koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra, jer se juče završio tromesečni prelazni period za ukidanje dinara.

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković je za Pink istakao da je ovo 11. mesec kako je zabranjen pristup robe iz centralne Srbije.

- Nema lekova, ništa ne može da se nađe. Ranije se narod na severu KiM snalazio alternativnim putevima, ali su sada i u tome sprečeni - istakao je Anđelković.

Kako je dodao govoreći o zabrani upotrebe dinara, u pitanju je sistematsko-planska aktivnost Kurtija usmeren na otežavenje pozicije srpskog naroda kako bi ga etnički očistio.

- Mi sad pričamo o kažnjavanju za upotrebu dinara, a imali smo pred desetak dana najavu kako će biti kažnjeni oni koji ne učestvuju u popisu, pa smo imali objavljivanje da će biti kažnjavani svi oni koji ne zamene dozvole - rekao je Anđelković.

Boris Bratina, profesor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, je podsetio da se do juče sve kupovalo za dinare.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videćemo kako će se ta situacija odvijati. Verovatno će se u početku biti tolerantniji pa će početi da kažnjavaju - naveo je Bratina za Pink i dodao da ovo može da do dovede do toga da ljudi budu opljačkani, odnosno da im dinari budu oduzeti.

Tamo se sva primanja isplaćuju u dinarima, oni će morati da menjaju novac na primer. Najgore je što nema robe, nema srpske robe.

Autor: