AKTUELNO

Albanski premijer Edi Rama boravi u Grčkoj, a juče je održao skup u Atini na kom se orio veliki broj albanskih zastava.

Edi Rama je bio praktično u privatnoj poseti, a u Grčku je ušao bez saglasnosti vlasti ove zemlje.

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Grčki mediji smatraju da nije slučajno da je on došao u posetu baš na godišnjicu hapšenja Fredija Be­le­ri­sa, kan­di­da­ta za gra­do­na­čel­ni­ka Hi­ma­re, zbog če­ga su grč­ko-al­ban­ski od­no­si "sta­vlje­ni na led".

Pod­se­ti­mo, bi­la­te­ral­ni spor oko iza­bra­nog gra­do­na­čel­ni­ka Hi­ma­re, Fredija Be­le­ri­sa po­sto­ji jer al­ban­ska stra­na ne pri­hva­ta oba­ve­zu da po­štu­je nje­go­vo pra­vo na pra­ve­dan sud­ski po­stu­pak i pret­po­stav­ku ne­vi­no­sti. 

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

Grčke vlasti su se oglasile i saopštile da su tek u preko Fejsbuka saznale da Edi Rama dolazi u Grčku i ima nameru da se obrati pripadnicima albanske manjine u toj zemlji. 

Iako ne­za­do­vo­ljan zbog po­se­te iz ze­mlje sa ko­jom Ati­na ima za­teg­nu­te od­no­se i ko­ja uz to ni­je una­pred na­ja­vlje­na, pre­mi­jer Ki­ri­ja­kos Mi­co­ta­kis je iz­ja­vio da "Ra­ma ne do­la­zi na po­ziv Grč­ke, ali da ima pra­vo da se obra­ti svo­jim su­na­rod­ni­ci­ma". 

Foto: AP Photo/Michael Varaklas

On je to i učinio juče u jednoj zatvorenoj dvorani koja je iznajmljena za tu priliku. Albanski izvori optužuju Grčku da je učinila sve kako bi sprečila da premijer Albanije Edi Rama nađe adekvatan prostor za taj događaj.

Sa druge strane Grci tvrde da je sve ovo smišljena provokacija jer obrazloženje Edija Rame da to radi u okviru predizborne kampanje ne drže vodu pošto su izbori u Albaniji tek sledeće godine, a Grčka se trenutno sprema za predstojeće evropske izbore.