AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je zakletvu za peti mandat 7. maja u Velikoj palati Kremlja pred velikim brojem zvanica.

Analitičari koji su pomno pratili čin inauguracije tvrde da je on na ovaj način želeo da da legitimitet procesu u kom je promenio Ustav, sproveo izbore kako bi produžio vlast za još šest godina.

Putin, kojem je ovo peti mandat, položio je zakletvu u svečanoj atmosferi u prisustvu članova vlade, parlamenta, sudija Ustavnog suda, drugih državnih funkcionera, javnih ličnosti, piše Politico.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović, analitičar, rekao je da je inauguracija element diplomatskog predstavljanja Rusije i da smo bili u prilici da vidimo da su izostali lideri Briksa, uključujući i predsednika NR Kine Si Đinpinga.

- On kao izolovan lider je ove godine zabranio mobilne telefone na samom događaju. Ovo potvrđuje geopolitičku izolaciju Rusije... To govori koliko je bila pogrešna odluka napasti Rusiju - ocenio je Obradović.

Prema njegovom mišljenju, niko ne želi da daje potporu Putinovom ratu.

Prof. Dragan Petrović, analitičar, rekao je da je jako bitno da se realno analiziraju faktori koje posmatramo.

Foto: TV Pink Printscreen

Milan Đukić, advokat, odgovarajući na pitanje da li je Vladimir Putin uspeo da podeli Evropu kaže da na neki način podela postoji.

- U svakoj zemlji se govori da postoje neki ruski favoriti... Sigurno postoje oni koji bi da budu most prema Rusiji... Da je došlo do podela koje će dramatično podeliti Evropu, to se neće desiti neko vreme - naveo je Đukić.

Foto: TV Pink Printscreen

Đukić je rekao da slika koja je poslata sa ove inauguracije, u odnosu na prvu, izgleda tužno.

- Čak i oni koji su mu bili bliski nekako nisu želeli da učestvuju u onome što danas radi - ocenio je Đukić.