AKTUELNO

Kineska inicijativa „Pojas i put“ koju je pre oko deceniju pokrenuo predsednik Kine Si Đinping, zapravo je samo deo strategije Kine da poveća svoju geopolitičku moć, rekla je za Novo jutro TV PINK, profesorka Ljuljana Marković, orijentalista i ekonomista.

Marković je rekla da je ovo drevna inicijativa i da se predsednik Si Đinping upravo vratio na korene kineske moći prestiža.

- Ova inicijativa je stara skoro 2 hiljade sto godina, jer su još rimske legije u jednoj čuvenoj bitci u Siriji, nosile zastave koje su napravljene od kineske svile, da bi posle rimske dame počele da se oblače u svilu. Tako je cirkulacija na drevnom putu svile koji je predsednik Si oživeo, krenula – rekla je Marković.

Kako kaže, on se vratio tim korenima, zato što je 2013. Kina postala drugi pol moći.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da smo i u doba Rimske imperije imali dva centra civilizacija, jednan Rim na zapadu i Kinu na istoku, i obe su mislile da su one centar sveta, sve dok se nisu upoznale i počele da trguju.

- Počele su da se upoznaju i shvatile da nisu jedine. Predsednik Si, pošto je shvatio da se kineski svet podigao kao jedna moćna poluga naše civilizacije, rešio je da oživi te korene i vratio značaj drevnom putu svile, kako kontinentalnim putevima tako i pomorskim – rekla je ona.

Kako kaže, tim načinom je ojačao ne samo Kinu, već i sve zemlje koje se nalaze na tom putu svile.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tu su svi na dobitu, tu su naše diplomate. I sada, ne samo što će to biti moćna poluga razvoja, to će biti moćna lokomotiva razvoja čitavog čovečanstva – rekla je Marković.

Kako kaže, mi smo ovde zahvaljujući predsedniku Vučiću doživeli pravi uzlet, dodaje da ljudi koji dođu posle nekog vremena u Beograd, fascinirani su promenama koje su nastale.

- Inicijativa „Pojas i put“, nije samo kulturna, civilizacijska, obrazovna, već je i zapravo razvoja, ne samo ekonomski već i ukupni privredni i civilizacijski razvoj velikog dela čovečanstva – rekla je Marković.

Autor: