AKTUELNO

Kosovo nije danas uvršteno na dnevni red sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope koji je planiran za 16. i 17. maj u Strazburu, a prema oceni pojedinih kosovskih političara, sve manje su šanse da se to desi.

Predsednik Matice Albanaca u Srbije Demo Beriša rekao je za Pink da smo svedoci svega onoga što vidimo u zadnjih godinu dana da kada je Kurti i njegova politika koju on vodi u pitanju da tu pravila nema.

- Ovde je zanimljivo da su zemlje koje su predložile Ohridski sporazum, Francusko-nemački plan da su te dve zemlje i stale na kraju protiv Kurtija jer on nije ništa ispunio nego je nastavio da krši i ranije sporazume i ove zadnje - Nemačko-francuski plan. Zanimljivo je da je amandman Italije koja je u izveštaju Saveta Evrope kod gospođe Bakojani bio izuzetno zanimljiv u smislu da je jedna jedina tačka u tom amandmanu je bila da se oformi Zajednica srpskih opština - navodi Beriša.

On navodi da je Kurti počeo da vara i svoje učitelje, a to su Nemci koji sponzorišu sve njegove postupke koje on preduzima svakodnevno na lokalnom nivou.

- Ono što on čini, a došao je na vlast sa time da neće oformiti Zajednicu srpskih opština, da će oformiti Veliku Albanijiu, jer je ona u njegovom projektu u statutu njegove partije. Te dve stvari su bile od ključnog značaja da neko shvati da nešto nije u redu - kaže Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Navodi da su svi shvatili da je on remetilački faktor, a ne faktor mira i demokratije kao što se prikazuje i došlo je vreme da on malo bude skrajnut.

Beriša je zaključio da je naša diplomatska aktivnost očigledno dala rezultate u oba projekta i u onom koji se tiče rezolucije o Srebrenici i prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Predsednik Komisje Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je velika diplomatska ofanziva vođena u zadnjih mesec i po dana od kada su se pojavile prve informacije da će se ići sa ovom nesrećnom rezolucijom o genocidu kada su parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope krenuli putem jednim bez povratka.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve ono što smo od resursa imali na unutrašnjem planu prebacili smo na delovanje spolja. Da li je to bio predsedniik Vučić, da li je to bio ministar spoljnih poslova tada Ivica Dačić, da li je to bila predsednica Vlade ili predstavnica parlamenta čak se i gospodin Jeremić uključio u tu priču, mislim da smo svi po malo davali taj doprinos gde god smo mogli - rekao je Odalović.

On je naveo da je to malo otvorilo oči onima koji ne razmišljaju o posledicama onoga što rade i da razaraju to međunarodno pravo i da ruše institucije koje bi trebalo po standardima i pravilima da budu nešto sasvim drugo.

- Mi smo na to ukazivali, ne samo šta će se kod njih desiti već koliko to sa unutrašnjeg odnosa međunarodnog prava nema smisla niti to može - navodi Odalović.

Odalović je rekao sada smo mi uradili sve što je bilo do nas a ono što je bilo do Prištine nije urađeno ništa.

- Kurti je sada sve to srušio, sve što smo mi napravili Kurti je srušio i sada imamo jedno stanje koje je mnogo gore nego 2013. godine. On je okupirao sever i učinio sve što je mogao da obesmisli Zajednicu srpskih opština i on to čini i danas jer on nije za nju - kaže Odalović.