AKTUELNO

Danas u Budimpešti počinje dvodnevna konferencija o bezbednosti koja se u Mađarskoj održava već treći put. Ovogodišnja tema je promena bezbednosne i odbrambene postavke u Centralnoj Evropi i Zapadnom Balkanu.

Prof. dr Ilija Životić, stručnjak za bezbednost, objasnio je koliko je važno što Srbija učestvuje na jednom ovakvom kongresu.

Ovo je stvarno jedna dobra konferencija pod pokroviteljstvom mađarskog ministrastva odbrane i to govori o ozbiljnosti pristupa. Po prvi put su pozvani nezavisni stručnjaci za bezbednost. Iz Srbije je to Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, kao i moja malenkost. Sa druge strane su tu najviši nosioci državnih funkcija sa Zapadnog Balkana, sa naše strane će to biti neko iz Ministarstva odbrane. Aktuelne teme kao što su rat u Ukrajini i sukob Izraela i Irana biti povod da se govori o novoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi. Mnogo je važno biti u tom dijalogu jer kako kažu: "Ako niste za tim stolom, onda ste jedan od menija na tom stolu" -rekao je Životić.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da je za Srbiju bitno da izgradi dobru saradnju sa mađarskikm partnerima.

Oni su ti sa kojima imamo najbolje političke odnose u Evropskoj uniji i mogu da nam otvore vrata saradnje sa njima, ali i bilateralnju saradnju sa samom Mađarskom - rekao je Životić.

Životić je istakao da je kompanija Željka Mitrovića PR-DC i njeni dronovi izazvali veliku pažnju, kao i da se o njima dosta govori u evropskim bezbednosnim krugovima.

Foto: TV Pink Printscreen

Srđan Barac, iz Centra za drušvenu stabilnost, je izdvojio ključne govornike koji će se naći na ovoj konferenciji.

Pretnje miru su aktuelne u celom svetu i zato je važno da budemo prisutni na svim mestima na kojima se razgovara o tome, kao ova konferencija u Mađarskoj. Beće tu par ključnih govornika kao što je Keri Lejk koja pretenduje da bude kandidat za potpredsednika Trampu. N atakvim mestima je važno razgovarati sa ljudima koji još uvek nisu stupili na neku poziciju, ali tu su i bivši pre,ijeri Australije i Poljske - rekao je Barac.

Barac se osvrnuo na brojne sukobe širom planete i istakao da od predsedničkih izbora u Americi zavisi ishod mnogih.