AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne države.

- Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Burundi gde oni povlače priznanje Kosova - rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić kaže da je na taj način pokazao koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je "lažna" lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

- Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo -istakao je Dačić, navodeći da se pitanje Kosova ne može rešiti bez dogovora sa Srbijom.

Upitao je kako je on kao ministar spoljnih poslova uspeo da ubedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

- Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su između ostalog prebacili dijalog iz UN u EU - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug

Priština “zatečena” potezom Burundija

Neprijatno iznenađenje sa povlačenjem priznanja Kosova od strane Burundija u Prištini je ispraćeno tišinom, a reagovanje je prepušteno službeniku Pacolijevog ministarstva spoljnih poslova, njegovom savetniku, Jetljiru Zuberaju, koji tvrdi da to nije tačno.Zuberaj je rekao za jedan portal da je to samo Dačićev utešni pokušaj, zbog proslave 10. godišnjice kosovske samoproglašene nezavisnosti.Ministar Dačić izjavio je ranije danas da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne države. Uz vest su išle i fotografije na kojima je snimljen trenutak u kojem mu njegov kolega u Burundiju uručuje notu o povlačenju priznanje Kosova.

On je poručio da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

- Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći - poručio je Dačić.

Pročitajte još: Antić: Dugujemo zahvalnost Burundiju

#Burundi

#Ivica Dačić

#Kosovo

'