AKTUELNO

Udruženje građana Središte u Novom Pazaru najoštrije osuđuje izazivanje nacionalističko - verskih tenzija prilikom proslave Ramazanskog bajrama na gradskim ulicama u Novom Pazaru, navode u saopštenju koje prenosimo u celosti.

Verski praznici u Novom Pazaru kao multietničkoj sredini su uvek bili prilika da se proslavljaju na jedinstven i specifičan način, i da im se radujemo jer im se raduju i naše prve komšije, prijatelji, poznanici.

Šta se to desilo ovoga puta kada se proslavljao kraj meseca Ramazana i početak Bajrama, treba da se svako od nas zapita: Gde je i kada svako od tih izmanipulisanih građana izgubio svoj moralni kompas, kad je te večeri slaveći svoj praznik u dugoj koloni i zaglušujuće sirene, mašući nekim tuđim zastavama, uz vatromet i pirotehnička sredstva, vređao svoje komšije Srbe, gađajući na kasarnu i ugostiteljske objekte, izazivajući strah i uznemiravanje svih dobronamernih ljudi u ovom gradu. Gde je te večeri nestao čovek, gde je nestao religijski princip, da smo ljudi, i da smo svi (nebitno po verskoj i nacionalnoj pripadnosti) jedni drugima braća. Te noći desio se klasičan primer zločina iz mržnje, jer nakon što je u neko vreme utihnula paklena ''bajramska'' kolona kamiona, kvadova i automobila, krenuli su neprimereni komentari koji su naši sugrađani - komšije ostavljali po društvenim mrežama i portalima.

Umesto da nam verski praznici, a pre svega Ramazanski bajram i Vaskrs budu prilika da spoznamo sebe u dobročinstvu jer oba praznika imaju pripremu u smislu višenedeljnog posta, molitve i odricanja, od ove godine su u Novom Pazaru verski praznici postali bezbednosni izazov i pretnja, koji se pretvara u festival mržnje, nacionalističkih ispada i uvreda.

Od nadležnih državnih organa, političkih stranaka, verskih zajednica i nevladinog sektora, zahtevamo hitnu reakciju na iskazano nasilje i širenje mržnje, jer problemi se ne rešavaju prikrivanjem i ćutanjem, već dijalogom i međusobnim uvažavanjem, zarad smirivanja tenzija i normalizaciji situacije.