AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas nove izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda koji će biti održani 2. juna. Odluka je potpisana u Domu Narodne skupštine.

Beogradski izbori neće biti spojeni sa lokalnim izborima, koji će takođe biti održani u narednom periodu, ali ne istog datuma.

Danas tokom pre podneva u Skupštini Srbije održan je Kolegijum o izbornim uslovima, ali kompromis između vlasti i opozicije nije postignut.

Šta kaže vlast

Sa jedne strane Brnabić je rekla da je "izuzetno jak razlog koji ide u prilog zašto da lokalni izbori ne budu održani 2. juna".

- Jedno je kada istekne mandat, a drugo kada Narodna Skupština skrati mandat. To bi bila istorijski ključna greška, da imate većinu koja odlučuje koliki je njihov mandat - objasnila je Brnabić, koja je inače rekla i da su izbori mogli da budu raspisani i ranije ali da su "na zahteve opozicije i predsednika Srbije Aleksandra Vučić beogradski izbori pomereni za 2. jun".

Šta kaže opozicija

I predstavnici opozicije, pre svih koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA, izneli su svoje viđenje razgovora rekavši, između ostalog, da dogovora vlasti i opozicije oko izbornih uslova nema, "jer aktuelna vlast ne pristaje da se izbori održe u istom danu, u Beogradu i svim drugim lokalnim samoupravama".

- Uprkos svemu, sa potpunom iskrenim namerama smo seli za sto da razrešimo političku krizu ali, nažalost, završeni su bez dogovora. Želeli smo da se izborima za elementarne izborne uslove, ali vlast nije pristala na to i očigledno da nemaju iskrenu nameru da pomere bilo šta oko izbornih uslova - rekao je Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije.

Razgovori su se vodili oko preporuka ODIHR, kao i zahteva opozicije da svi beogradski i lokalno izbori budu održani istog datuma kako bi se sprečilo preseljenje birača.

Rezultati izbora 2023

Beogradski izbori održani su 17. decembra 2023. godine, ali gradska vlast nije formirana ni nekoliko meseci nakon njih.

"Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" - 49 mandata"Srbija protiv nasilja - Dobrica Veselinović - prof. dr Vladimir Obradović" - 43 mandata"Dr Miloš Jovanović - Nada za Beograd" - 7 mandata"Mi - Glas iz naroda, Aleksandar Jerković" - 6 mandata"Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" - 5 mandataPodsećanja radi, za formiranje vlasti u Beogradu potrebna je većina od 56 odbornika u gradskoj skupštini koja broji ukupno 110 odbornika.