AKTUELNO

Pokret za odbranu Kosova i Metohije saopštio je da izražava najdublje ogorčenje zbog, kako navode, nedostojnog postupanja dela akademske javnosti koji je proteklih dana stao u odbranu prava Dinka Gruhonjića, zaposlenog na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, da neoustaškim izjavama vređa čitav srpski narod.

Kako kažu, izjave Gruhonjića vređaju i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti, i sramote samu ideju Univerziteta.

Na nezadovoljstvo studenata, koji su zbog Gruhonjićevih dugogodišnjih teških uvreda blokirali Filozofski fakultet, uprava ove ustanove odgovorila je tako što je u potpunosti stala na stranu Gruhonjića, navode iz Pokreta.

– Umesto da sa tim mladim ljudima razgovara i pronađe način da reši krizu ona je, u borbi protiv sopstvenih studenata, zatražila pomoć policije i stranih ambasada. U tome ju je podržala i uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu. Pismo solidarnosti sa Gruhonjićem potpisao je niz profesora Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Beogradu. Među njima su i oni koji su u javnosti i sami poznati po neoustaškim izjavama i po tome što zbog delikta mišljenja profesore i studente kažnjavaju proterivanjem sa univerziteta, sudskim progonima i medijskim difamacijama – kaže se u saopštenju.

Na taj način, dodaju se, još jednom se potvrdilo da je srpski univerzitet u stanju duboke moralne krize.

– Pokazalo se da on ne postoji zbog studenata i dobrobiti vlastite zajednice, čiju faktičku osnovu mahom čini srpski narod, nego zbog očuvanja “prava” jedne privilegovane kaste, u čije povlastice spada mogućnost da se nekažnjeno vređa srpski narod, i da se na osnovu toga pravi društvena i „akademska“ karijera. Dinko Gruhonjić nije poznat po bilo kakvim akademskim postignućima. Njegovi antisrpski, otvoreno rasistički stavovi nemaju ničeg zajedničkog sa akademskim diskursom i postupanjem. On, pored ostalog, piše o tome da živi u „duboko degenerisanom društvu”, među „malim primitivnim narodom”, s “ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika” kojima će u budućnosti “noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji”, a čija deca žele “samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli”. Svako može da na internetu pročita na kakav način Gruhonjić piše o Srbima. Srpski narod, koji je zbog borbe sa ustaškim zlom i nacifašizmom pretrpeo genocid, on optužuje za fašizam i poredi sa ustašama. Može li se zamisliti profesor nekog izraelskog univerziteta koji otvoreno zastupa nacističke stavove i koji za to dobija podršku delova jevrejske akademske zajednice? – navodi se u saopštenju.

– Smatramo da Gruhonjićeva rasistička haranga protiv srpskog naroda, baš kao propaganda hrvatskih i muslimanskih ustaša uoči 1941, služi za to da opravda genocid kome su Srbi danas podvrgnuti od strane NATO država i potomaka zločinaca iz Drugog svetskog rata. Takvo postupanje podržavaju i oni koji danas brane Dinka Gruhonjića od studenata. Potrebno je da srpska javnost zna da oni ne predstavljaju ni Univerzitet u Beogradu, niti Univerzitet u Novom Sadu, zaključuju iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije – piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali:

Prof. dr Slobodan Antonić

Prof. dr Siniša Atlagić

Dragomir Acović, arhitekta

Doc. dr Zoran Babović

Danilo Basta

Prof. dr Siniša Borović, general

Prof. dr Pavle Botić

Prof. dr Milan Brdar

Predrag Vasiljević, novinar

Srđan Volarević, književnik

Prof. dr Slobodan Vujošević

Prof. dr Slobodan Vujić

Prof. dr Igor Vuković

Dr Momčilo Vuksanović, Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore

Marinko Vučinić, publicista

Prof. dr Vasilije Gvozdenović

Miljan Glišić, reditelj

Prof. dr Irina Deretić

Spomenka Deretić, novinar

Dr Vladimir Dimitrijević, naučni saradnik

Prof. dr Jovan Dušanić

Prof. dr Aleksandar Đikić

Prof. dr Darko Ristov Đogo, protojerej-stavrofor

Dr Miša Đurković, naučni savetnik

Igor Ivanović, publicista

Prof. dr Ivan Ivić

Dr Slobodan Janković, viši naučni saradnik

Prof. dr Jovan Janjić

Prof. dr Bojan Jovanović

Dr Mario Kalik, naučni saradnik

Prof. dr Zoran Kinđić

Dr Snežana Kirin, naučni savetnik

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Leon Kojen

Dr Vladimir Kolarić

Prof. dr Časlav Koprivica

Prof. dr Dušan Krcunović

Emir Kusturica, reditelj

Prof. dr Aleksandar Lipkovski

Miladin Lukić, arhitekta

Prof. dr Savo Marković

Miroslav Cera Mihailović, pesnik

Prof. dr Slobodan Orlović

Aleksandar Pavić, narodni poslanik

Prof. dr Jovan Popov

Dr Aleksandar Raković, naučni savetnik

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Branislav Ristivojević

Prof. dr Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Aleksandar Sedmak

Prof. dr Dobrivoje Stanojević

Prof. dr Milomir Stepić

Prof. dr Rada Stijović

Prof. dr Srđa Trifković

Dr Dragan Hamović, naučni savetnik

Prof.dr Zoran Čvorović

Doc. dr Milan Čabarkapa

Prof. dr Đorđe Čantrak

Doc. dr Duško Čelić

Prof. dr Ljiljana Čolić

Prof. dr Uroš Šuvaković