AKTUELNO

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je gostujući u emisiji “Novo jutro” na Televiziji Pink pozitivno ocenila posetu Aleksandra Vučića Zagrebu, označivši kao ključne poruke pomirenja i ohrabrenja koje su uputile obe strane.

- Bez obzira na trenutak, postignuti su dobri rezultati. Nije bilo za očekivati veliki napredak u dijalogu. Rešavanje ključnih pitanja će biti proces, ali važno je da su poruke sa obe strane bile poruke pomirenja i ohrabrenja za bolje buduće odnose. Pokazala se politička volja da se dijalog nastavi – rekla je Joksimović.

Osvrnuvši se na proteste u Zagrebu, ona je rekla da se mora konstatovati da je Hrvatska odreagovala vrlo fokusirano da ne dopusti nekontrolisane proteste i ugrožavanje bezbednosti .

- Nezaobilano je pitanje ekonomske saradnje koja prevazilazi političke odnose, jer je to život. Sigurno je da ta saradnja može biti i snažnija i razvijenija, ali možemo biti zadovoljni jer postoji jasna mogućnost da se ulaže. Nadamo se i boljoj atmosferi koja bi omogućila Srbima da se ulažu u Hrvatsku – navela je Joksimović.

Ona je uverena da je bilo pozitivnih i podsticajnih signala predsednici Hrvatske iz različitih cenatra da je dođe do susreta sa Vučićem - Poseta je došla u trenutku velike napetosti, možemo reći gotovo verbalnog rata Beograda i Zagreba – primetila je Jokismović i podvukla da su uprkos tom ostvareni dobro rezultati .

Kako je ukazala, međunarodna zajednica je smatrala da je u trouglu Beograd - Tirana - Zagreb ključ za smirivanje svih tenzija u regionu, te su u jednom periodu odnosi Beograda i Zagreba zanemareni.

- Bez obzira na način komunikacije koji nije uvek bio tako oštar neki ključni problemi, koji su pre svega vezani za period krize i konflikata iz 90-tih godina prošlog veka, nisu u menđuvremenu rešavani. Bilo je toplijih odnosa, a cilj je da se ovi problemi reše. Da bi se rešili mora se spustiti tenzija – podvukla je Joksimović.

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Joksimović

#Zagreb

'