AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić govorila danas na 148. skupštini Interparlamentarne unije, koja će se ove godine održati u Ženevi u Švajcarskoj.

Tema ovogodišnje skupštine je „Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje“, saopšteno je iz Kabineta predsednice Narodne skupštine.

Predsednica Narodne skupštine je u svom obraćanju izjavila da će iskoristi svo svoje znanje i veštine koje je stekla kao premijerka za unapređivanje demokratije u parlamentu.

Istakla je da koncept mira nikada nije bio toliko krhk kao danas. Ona se osvrnula na bombardovanje SRJ od strane NATO-a podsećajući da je agresija izvršena na teritoriju suverene države bez ikakvog legitimiteta, računajući i odsustvo saglasnosti SB UN.

- To je bio presedan. NATO agresija protiv moje zemlje rezultirala je samoproglašenjem nezavisnosti tzv. Kosova. Ovi događaji su otvorili Pandorinu kutiju. Danas tenzije eskaliraju i moramo da učimo iz istorije. Moramo da poštujemo međunarodno pravo i suvernitet država UN - izjavila je Brnabić i dodala da se raduje budućoj saradnji.

Podsetila je i na činjenicu da je broj Srba na KiM znatno manji zbog njtničkog čišćenja koje sprovodi Priština.

Interparlamentarna unija je najstarija međunarodna parlamentarna organizacija i predstavlja najveći forum parlamentaraca u kojem se vodi dijalog o miru i saradnji među narodima, koji neguje i unapređuje koncept predstavničke demokratije, uspostavlja kontakte i razmatra pitanja od međunarodnog značaja.

Ovogodišnja skupština održava se od 23. do 27. marta u svom sedištu u Ženevi, a podsećanja radi, Srbija je bila domaćin 141. zasedanja ove Unije 2019. godine, dodaje se u saopštenju.