AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sinoć gostujući u emisiji "Prva tema" na Televiziji Prva da će moratorijum na nuklearnu energiju biti ukinut i da je nuklearna energija čista zelena energija.

- Ukinućemo moratorijum, moramo da preživimo i imamo struju. Francuska hoće da poveća kapacitet nuklearki. Tradicionalna nuklearna elektrana bi nam rešila sve probleme. To su ogromne pare, a sve mora da bude bezbedno. To je čista zelena energija i zato nam treba dobra ekonomija. Ove godine moramo da počnemo i izgradnju naftovoda - rekao je Vučić. 

Zoran Lutovac, lider DS-a, danas je predsednika Vučića napao zbog ove izjave - okarakterisavši ih kao "sumanute da ne mogu biti sumanutije", a Vučića je i pogrdno nazvao najvećim investitorom u Srbiji. 

Zanimljivo je i gotovo smešno da demokrate danas napadaju predsednika Vučića zbog stava o nuklearnoj energiji i nuklearnim elektranama, a ne sećaju se da su, upravo u vreme kada su bili na vlasti, zdušno podržavali i zalagali se za ideju ukidanja moratorijuma, o kojem je Vučić sinoć govorio. 

Podsetimo, 2007. godine u intervjuu za "Novosti", tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić govorio je o ovoj temi i izjavio da bi Srbija trebalo da preispita moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana.

Podsetivši da je još na snazi moratorijum koji je, posle nesreće u Černobilju, usvojila tadašnja vlada SFRJ, Đelić je najavio da će u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, biti usvojena Strategija o energetskoj efikasnosti, kao i da će se revidirati već postojeća Strategija o energetici.

- Stoga, budući da je, kada su u pitanju nuklearna postrojenja, reč o najjeftnijem i najčistijem načinu proizvodnje električne energije, smatram da bi, kroz otvaranje široke javne rasprave, odluku o moratorijumu trebalo preispitati - rekao je tada Đelić za "Novosti".

Autor: