AKTUELNO

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, 14. skupštinskog saziva, nastavljena je danas.

U nastavku konstitutivne sednice rebalo bi da budu izabrani predsednik Skupštine, njeni potpredsednici i članovi radnih tela.

U skupštinsku proceduru ranije je stigao predlog da za predsednicu Skupštine bude izabrana dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.

Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

11.14 - Prva tačka dnevnog reda - izbor predsednika: Gromoglasan aplauz za Anu Brnabić

"Prva tačka dnevnog reda, ujedno i glavna tačka je izbor predsednika Skupštine", rekao je Radenović i dodao:

"Pozivam sve poslanike da ponašanjem radimo na povećanju ugleda Skupštine".

Radenović je dodao da je primio predlog vladajuće većine da se za predsednika izabere Ana Brnabić, koja je dobila gromoglasan aplauz.

U predlogu koji su potpisali poslanici vladajuće većine, piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti je u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije.

11.11 - Određeni predsednici poslaničkih grupa

Milenko Jovanov je predsednik poslaničke grupe liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane". Lideri svojih poslaničkih grupa su i Ivica Dačić, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Miloš Jovanović, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš, Branko Pavlović, Stefan Krkobabić, Radomir Lazović, koji je danas odsutan, Balint Pastor, Branimir Jovanović, Branko Vukić, Dragan Marković, Aleksandar Jovanović i Đorđe Komlenski.

11.09 - Prisutno je 214 poslanika

Prisutna je većina, stekli su se uslovi za održavanje sednice.

11.08 - Minut ćutanja za stradale u Martovskom pogromu na KiM

Radenović je pozvao prisutne da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u Martovskom pogromu na Kosmetu.

11.07 - Sednica je počela

Sedniciom predsedava najstariji poslanik Stojan Radenović.

11.01 - Sala se i dalje puni

10.53 - Tu je i Branimir Nestorović

10.51 - Ana Brnabić je kandidat za predsednicu Skupštine

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

10.50 - Poslanici vladajuće većine ulaze u salu

10.37 - Stižu predstavnici opozicije

Konstitutivna sednica je počela 6. februara, a njen početak i polaganje zakletve protekli su uz negodovanje i duvanje u pištaljke poslanika opozicije.

Posle potvrđivanja mandata bila je određena pauza, nastavak sednice bio je zakazan za 11. mart, ali je veče pre početka predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će sednica biti odložena dok se poslaničke grupe ne dogovore o kadrovskim rešenjima.

Novi predsednik Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, takođe po najavi Vučića, bili 2. juna.

Autor: