AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine živa i nezaceljena rana na telu srpskog bića i poručio da će Srbija učiniti sve da zaštiti svoj narod na KiM kako se takva tragedija nikada ne bi ponovila.

- Albanski ekstremisti krenuli su tada da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko. Više desetina hiljada albanskih srbomrzaca prema izveštajima OEBS-a i Hjuman rajts voča, krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime i zato što su bili drugačije vere - rekao je Petković.

Petković je podsetio da je tokom trodnevnog nasilja ubijeno devetoro Srba, četiri hiljade Srba proterano sa KiM, uništeno više od 900 srpskih kuća, spaljeno 35 crkava i manastira, uništeno više od deset hiljada vrednih fresaka i etnički očišćeno, devet sela i šest gradova, među kojima i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba.

- Taj zločin koji se desio u srcu Evrope na početku 21. veka jeste pre svega velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru KiM i brojala više desetina hiljada pripadnika, koji su, nažalost, nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko - rekao je Petković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je pogrom nad Srbima ozbiljno pripreman i koordiniran, a da su nakon svih zločina koji su tada počinjeni nad Srbima, svi Albanci koji su u njima učestvovali oslobođeni krivične odgovornosti i da je tek nekolicina dobila simbolične kazne, a da suštinski niko nije odgovarao.

- Niko nije odgovarao od nalogodavaca, a postoje jasne informacije, podaci, koje govore o tome kako su se organizovali albanski političari, kako su još od oktobra meseca prethodne 2003. godine intenzivno krenuli sa različitim sastancima, pripremajući sve napade i sve ono što je trebalo da usledi kako bi se proterao srpski narod - što su i učinili 17. marta 2004. godine - rekao je Petković.

Petković je istakao da je povod za zločine nad Srbima bilo nesrećno utapanje trojice dečaka u Ibru, i naglasio da su za taj događaj albanski mediji okrivili Srbe, što je kasnije UNMIK policija jasno demantovala i ukazala da Srbi sa tim nesrećnim nesrećnim slučajem nisu imali nikakve veze.

- Ali naravno, mašinerija je bila pokrenuta, plan je već odavno bio spreman i krenulo se u napad na Srbe, na srpske crkve, manastire, monahe, monahinje, srpske kuće, na naša vekovna ognjišta, na naše grobove sa namerom da se zatre srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji. Ta ideologija mržnje 2004. godine, nažalost, živa je i danas kroz politiku, pre svega Aljbina Kurtija, koji na sve načine pokušava ponovo da protera srpski narod i da ga zavije u crno - istakao je Petković.

On je dodao da eskalatorni potezi Prištine, uključujući poslednji koji se odnosi na ukidanje dinara i platnog prometa Srbije na prostoru KiM - koji zaustavlja plate, penzije, socijalna davanja i život Srba na Kosovu i Metohiji - nisu ništa drugo, već nastavak iste zločinačke politike koja je vođena 2004. godine, kao i da sve ukazuje da ideologija zla i dalje živi, a da se kampanja laži prema Srbima i svemu što je srpsko i dalje nastavlja.

- Predsednik Aleksandar Vučić više puta je jasno rekao da se više nikada neće ponoviti niti "Oluja", niti pogrom. Država Srbija će učiniti apsolutno sve da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji. U dijalogu gradimo mir i dolazimo do rešenja, iako je to gotovo nemoguće s obzirom da prištinska strana sve odbija -istakao je Petković.

Petković je poručio da Srbija neće dozvoliti da se više ikada ponovi 2004. godina, kada su Srbi ubijani, i kada je hiljade srpskih porodica sa decom napustilo prostor Kosova i Metohije tražeći spas u centralnoj Srbiji.

- Borićemo se da sačuvamo mir, ali s druge strane nikada nećemo zaboraviti 17, 18. i 19. mart, nikada nećemo zaboraviti šta nam se desilo, kao i činjenicu da tadašnja vlast u Beogradu nije sprečila pogrom svoga stanovništva sa prostora naše južne pokrajine. S druge strane insistiraćemo da licu pravde budu privedeni svi oni koji su odgovorni. I nalogodavci i izvršioci ovog strašnog zločina koji se desio na početku 21. veka u srcu Evrope, pred očima međunarodne zajednice, koja je nemo posmatrala stradanje srpskog naroda koji je samo živeo na svojim vekovnim ognjištima - zaključio je Petković.

Autor: