AKTUELNO

Na današnji dan, pre tačno 21. godinu, ispred zgrade Vlade, ubijen je premijer dr Zoran Đinđić. Pogođen je u grudi iz snajprskog naoružanja i bez pulsa i svesti je prevezen u Urgentni centar, gde je pokušana reanimacija.

Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije (LDP), rekao je da je ubistvom prvog demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića Srbija izgubila čoveka koji je bio simbol jedne ideje i da ovaj događaj nikada nije smeo da se desi.

Javili su mi da leži na stepenicama one proklete Vlade. To nije smelo da se desi, to je užasna nepravda prema njemu i njegovoj porodici, kao i prema ovom društvu koje je u njemu izgubilo simbol jedne ideje koja je Srbiji potrebna, nego i čoveka koji je toj ideji davao život na tako specifičan način. I danas se smejemo njegovim metaforama, štampaju se i dalje njegove živopisne rečenice koje je Srbija čula tek nakon što ga je ta zver ubila. Dok je bio živ bio je u najvećoj meri neshvaćen, bez podrške koja mu je bila potrebna da bi te ideje dobile svoj puni smisao - rekao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovanović je pohvalio posao koji je Zoran Đinđić obavljao kao predsednik Vlade.

Zoran Đinđić je bio predsednik Vlade dve godine i dva meseca. Za to vreme ne postoji problem sa kojim se nije suočio, kom nije krenuo u susret, bez obzira da li govorimo o ekonomiji, o Kosovu, o Crnoj Gori, o nefunkcionalnoj državi, o odnosu sa Evropom, o socijalnoj politici, o dogovoru unutar samog društva. To je bilo vreme jedne politike koja nije bežala od odgovornosti. To je bila jedna etika rezultata, a ne nekih načela - rekao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Lider LDP- a se osvrnuo na momenat kada su mu javili da je Đinđić ubijen.

Pozvala me najbliža prijateljica koju sam doveo da bude sa Zoranom u trenutku kada je on bio sam. Ona mi je javila da Zoran leži na stepenicama. Sada, kada bi neko prišao i uperio pištolj u mene, ja bih ga gledao, tako je bilo i u Kuli kada je to uradio Zvezdan 2001. godine. Zoran je bio svestan rizika, zbog toga je ta njegova žrtva i veća. Izgubili smo ga na takav način da nema te sile koja može da baci senku na to što se desilo. Mogu da izvlače nesrećnike koji će lagati, ali nisu uspeli. Svako ima pravo na protest u svojim uniformama, da ne idu u streljanu da pucaju, ali kada pod punom ratnom opremom dođete na ulicu pod nalogom bivšeg komandata, kriminalca, koji u tom trenutku svedoči u Palati pravde i plaši se da ćemo ga uhapsiti, jer smo dobro znali i tada šta se desilo, kao što vrlo dobro znamo šta se desilo sa nesrećnim Slavkom Ćuruvijom ili Ivanom Stambolićem - rekao je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovanović je istakao zbog čega misli da je Zoran Đinđić ubijen.

Najveće patriote su hulje i bitange. Najviše Srba, na najmonstruozniji način, je Hagu isporučio Koštunica. Sretena Lukića je u bolničkoj pidžami sa braunilom na ruci. Generale vojske Republike Srpske su hapsili tako što su provaljivali u stanove,a onda ih u džaku prebacivali preko Drine. Zorana sada smatraju izdajnikom koji je prodao Kosovo i Slobodana Miloševića. Milošević je umro prirodnom smrću u zatvoru , nije ubijen kao Ćuruvija u haustoru ili zatrpan poluživ u kreču kao Stambolić. Zoran je ubijen jer su propali svi njihovi pokušaju da se sa nama dogovore. Mi smo napravili kakvu takvu strukturu u toj klimavoj vladi - rekao je Jovanović.