AKTUELNO

Danas se navršava 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Godišnjica ubistva obeležava se danas na više lokacija u Beogradu, kao i na mestu gde je ubijen, na ulazu ispred Vlade Srbije.

Veliki broj ljudi uveliko se okupio u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a među prvima koji su jutros došli na Novo groblje bio je Milan Veruović, njegov nekadašnji telohranitelj koji je bio i ranjen tokom atentata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi vlade, kako je najavljeno, obeležavaju 21. godišnjicu ubistva Đinđića polaganjem venaca ispred Vlade Srbije u 10 sati, na mestu na kojem je ubijen.

Takođe će, kako je prethodno najavljeno, pojedine političke organizacije i grupe građana obeležiće godišnjicu ubistva Đinđića polaganjem venaca i održavanjem tribina.

Članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) tokom prethodnih godina su obeležavali godišnjicu tradicionalnom "Šetnjom za Zorana".

Zoran Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 i 25 sati pogođen metkom iz snajperske puške, a posle operacije preminuo je u Urgentnom centru Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i zemunskog klana. Kao vođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i vođe klana Dušan Spasojević i Mile Luković.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14 pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Ulemek, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora.

Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine

Đinđić je predstavljao jednu od ključnih ličnosti promena na političkoj sceni Srbije 2000. godine.