AKTUELNO

Ispred Filijale Poštanske štedionice (PŠ) u Zubinom Potoku jutros u redu čekaju gerontodomaćice i lični pratioci, očekujući da podignu bar deo svojih primanja, što im je onemogućeno zbog odluke Prištine da zabrani dinar u pokrajini.

Svi ističu da im država Srbija obezbeđuje redovna primanja, čiju isplatu im Priština uskraćuje.

- Sve nam je jasno i znamo šta sve Srbija čini da nam pomogne. Posao koji radim podrazumeva ljubav i humanost prema onima kojima je pomoć potrebna. Priština, po svemu sudeći, ne zna za humanost, već bespoštedno pokušava da nam oteža ionako težak život - kažu okupljeni u Zubinom Potoku, a prenosi TV Most.

Lični pratioci, kojima je često naknada za pružanje usluga i nege bolesnog deteta jedino primanje pošto zbog situacije u kojoj se nalaze nisu u mogućnosti da rade, sada imaju muku više.

- Ne znam da li svet vidi u kakvoj smo situaciji i koliko smo nemoćni. Kad nemaš ništa i 10.000 dinara je pravo bogatstvo, a Priština i to hoće da nam uskrati - naglašavaju oni.

Na KiM je 1. februara na snagu stupila uredba prema kojoj je jedina valuta za gotovinsko plaćanje evro, što znači zabranu dinara.

Ova uredba dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.