AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je današnje konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, razgovorom sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije".

Nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" Ivica Dačić stigao je u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike nešto pre 10 časova.

Nakon konsultacija sa predstavnicima liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" iz pres službe je najavljeno da će biti održane i konsultacije sa predstavnicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" u 12.30 časova.

Predsednik je u subotu, 2. marta saopštio da razgovori o kandidatu sa predsednika Vlade teku i najavio da će u ponedeljak, odnosno danas, razgovarati sa predstavnicima liste okupljene oko SPS i liste "Srbija ne sme da stane", kao i da očekuje da će ga tada obavestiti da imaju većinu i da će moći da saopšte javnosti ko bi trebalo da bude novi mandatar za sastav vlade.

Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade u ponedeljak, 26. februara, razgovorima sa predstavnicima liste "Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić".

Narednog dana, predsednik je obavio razgovore s predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i s predstavnicima liste "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Vučić je 1. marta imao konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade s predstavnicima izborne liste "Mi - glas iz naroda, prof.dr. Branimir Nestorović".

Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.

Nakon izbora održanih 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo izborni cenzus.

Autor: