AKTUELNO

Nova konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana je za sutra u 10 časova, a osim Aleksandra Šapića, proslavljenog vaterpoliste i doskorašnjeg gradonačelnika Beograda, u odborničkim klupama trebalo bi da se nađe još petoro nekadašnjih profesionalnih sportista.

Čak četvorica bivših profesionalnih sportista su kandidati za odbornike sa liste „Beograd ne sme da stane”, dok sa liste koalicije NADA i liste “Srbija protiv nasilja” dolazi po jedan, a evo o kome je sve reč.

ALEKSANDAR ŠAPIĆ

Proslavljeni vaterpolista je prvi na izbornoj listi naprednjaka za Beograd. Prvi na izbornoj listi za gradske izbore u glavnom gradu bio je i na prošlim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine.

Šapić je za gradonačelnika glavnog grada izabran 20. juna 2022, a ostavku na funkciju podneo je 29. septembra 2023. kako bi izbori mogli biti raspisani za 17. decembar iste godine. On do izbora prvog čoveka prestonice rukovodi Privremenim organom Grada Beograda.

Na dan predaje izborne liste za beogradske izbore, Šapić je rekao da će biti kandidat SNS za gradonačelnika.

Svojevremeno je bio lider stranke SPAS koja se krajem maja 2021. priključila SNS. Bio je i predsednik opštine Novi Beograd.

JANKO TIPSAREVIĆ

Nekadašnji teniser treći je na listi “Beograd ne sme da stane”. On je u politiku ušao sredinom maja prošle godine kada je pristupio Srpskoj naprednoj stranci.

MARKO KEŠELJ

Bivši košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Srbije, i aktuelni državni sekretar za sport, šesti je na listi naprednjaka za odbornike grada Beograda. U politiku je ušao nakon prethodnih izbora i postao poslanik SNS.

SLOBODAN SORO

Slobodan Soro je bivši srpski vaterpolista i osvajač brojnih medalja sa evropskih, svetskih i olimpijskih takmičenja. Na poslednjim gradskim izborima bio je deveti na listi naprednjaka.

I umetnici kandidati za odbornike

Dvoje glumaca i dve operske pevačice

Dvoje glumaca i to Iva Štrljić i Branko Milićević poznatiji kao Branko Kockica, ali i dve operske pevačice Nataša Tasić Knežević i Sanja Kerkez su takođe kandidati za odbornike. Svi oni su sa liste „Beograd ne sme da stane“.

I umetnici kandidati za odbornike

Dvoje glumaca i dve operske pevačice Dvoje glumaca i to Iva Štrljić i Branko Milićević poznatiji kao Branko Kockica, ali i dve operske pevačice Nataša Tasić Knežević i Sanja Kerkez su takođe kandidati za odbornike. Svi oni su sa liste „Beograd ne sme da stane“.

MIROSLAV BERIĆ

Nekadašnji kapiten Partizana i bivši košarkaški reprezentativac, našao se na 10. mestu liste “Srbija protiv nasilja” na poslednjim beogradskim izborima i to kao kandidat Stranke slobode i pravde.

VLADIMIR ŠTIMAC

Bivši košarkaški reprezentativac Srbije drugi je na listi koalicije NADA na poslednjim beogradskim izborima.

Gradski parlament od 110 odbornika

Pet lista prešlo izborni prag Na beogradskim izborima održanim 17. decembra učestvovalo je ukupno 14 izbornih lista, a novi saziv trebalo bi da čine odbornici sa pet lista koje su prešle izborni prag. Najviše odborničkih mandata osvojila je lista „Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane“ i to 49 mandata, „Srbija protiv nasilja“ 43 mandata, a izborna lista koalicije NADA sedam mandata. Izborna lista broj 13 „Mi - glas iz naroda, Aleksandar Jerković“ dobila je šest mandata, a socijalisti pet mandata.

Autor: