AKTUELNO

Član mađarske delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Atila Tilki kazao je da su izbori u Srbiji 17. decembra prošle godine bili legitimni i demokratski.

Izjavu člana mađarske delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a prenosimo u celosti:

U poslednjem periodu nakon opštih izbora u Republici Srbiji suočili smo se sa raznim optužbama u vezi sa integritetom izbornog procesa. Mađarska odlučno odbacuje ove optužbe. Dozvolite mi da vam uverim da Vlada Mađarske smatra rezultate nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji legitimnim. Iako su se pojavila neka suprotna mišljenja u vezi sa nepravilnostima, izbori su održani na demokratski način. Posebnu pažnju smo posvetili izveštajima i saopštenjima OEBS ODIHR-a o njihovim nalazima u vezi sa izborima. Mađarska je učestvovala u međunarodnoj misiji za posmatranje izbora sa brojnim stručnjacima, koji su potvrdili ove nalaze.

Mađarska izražava najiskrenije čestitke za izbornu pobedu Srpske napredne stranke i njenih političkih saveznika.

Pojavile su se neke optužbe u vezi sa inkluzivnošću izbora i izbornog procesa. Mi smo videli suprotno, i sa zadovoljstvom delimo naše pozitivno iskustvo u vezi sa zastupljenošću i učešćem nacionalnih manjina; slučaj Mađara u Vojvodini je odličan primer za ovo pozitivno iskustvo. Nadalje, pratimo politički proces sa velikim interesovanjem formiranje nove Vlade Republike Srbije, uzimajući u obzir da će Savez vojvođanskih Mađara biti deo nove vladajuće koalicije.

Što se tiče napretka Srbije ka EU, sa nestrpljenjem očekujem nadolazeći period. Srbija igra centralnu ulogu u stvaranju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, stoga moramo učiniti sve da ubrzamo njen integracioni proces. Mogu vas uveriti da će naše predsedavanje EU postaviti ubrzanje integracionog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Republiku Srbiju, kao prioritet. Želimo uspeh novoj Vladi Republike Srbije.