AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Kazanju, tokom posete Ruskoj Federaciji, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dva lidera sastala su se u ruskom gradu Kazanj, gde je Dodik, koji predvodi delegaciju Republike Srpske stigao juče, dok je ruski predsednik stigao jutros kako bi otvorio "Igre budućnosti".

Putin je zahvalio Dodiku na prijateljskoj poziciji Republike Srpske prema Rusiji.

"Dragi predsedniče, veoma mi je drago što vas vidim i što ćemo učestvovati na otvaranju međunarodnog višesportskog turnira 'Igre budućnosti'. Zahvalni smo vam što ste u korektnim odnosima sa Rusijom i učestvujete u raznim međunarodnim događajima, uključujući i one koji slave pobjedu nad nacizmom. Znamo da situacija u Republici Srpskoj nije jednostavna. Hvala vam što podržavate Rusiju", kazao je Putin.

"Republika Srpska je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju. Saradnja Rusije sa Republikom Srpskom vezana je za različite pravce", dodao je Putin.

Poručio je da Rusija zna da situacija u Srpskoj nije jednostavna, da su spremni da razgovaraju o tom pitanju, te da će današnja posjeta delegacije Republike Srpske dati doprinos međusobnoj saradnji.

"I mi ćemo moći iskoristiti i razmatrati bilateralne odnose u različitim pravcima", naveo je Putin.

Dodik je uzvratio istim rečima, a ruskog lidera, upoznao je sa pritiscima Zapada na Republiku Srpsku. Ponovio je da Republika Srpska odbija da se pridruži sankcijana Zapada prema Rusiji, kao i stav da Srpska ne želi u NATO.

Dodao je da narodi na ovim prostorima žive u izuzetno složenim okolnostima.

"Dodatno su usložnjeni činjenicom da smo mi i dalje pod zapadnim protektoratom, da se nalazimo u slojevima zapadne intervencije", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske poručio je Putinu da je situacija u BiH od Dejtona otišla do toga da je nametnut "jedan Nemac koji nije potvrđen od strane Savjeta bezbjednosti kao visoki predstavnik".

"Zahvaljujem Vam se što imate pažnju na tom pitanju, jer da mu (Šmitu) damo ovlašćenja, sigurno bi ukinuo Republiku Srpsku. I ono što mi radimo u ovim okolnostima je da odbijamo u potpunosti da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji. Oni su dosta u nastojanju da to izdejstvuju svaki dan. A pogotovo odbijamo da se pridružimo NATO. Vi znate da su Srbi bombardovani dva puta, jednom Srbija, a drugi put Republika Srpska. Mogu Vam posvjedočiti da mi danas imamo ogroman broj tek rođene djece koji imaju posljedice od osiromašenog uranijuma koji je bacan tih 90-ih godina. Tako da nije logično ni normalno da mi prihvatimo članstvo u NATO", rekao je Dodik.

Dalje je kazao kako je Republika Srpska održala svoju ekonomiju u izuzetno teškim okolnostima, kao da je Srpska stabilno i politički i institucionalno.

"Zapad kada je došao odmah je izvršio privatizaciju poslovnih banaka. Sada biraju da li žele ili hoće da rade sa nama. To čine iz čistih političkih razloga. Održavamo se stabilno, i politički i institucionalno, nemamo nekih posebnih izazova, ali je primjetno stalno pothranjivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Srpske. Imamo odlične odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, što je posebno olakšavajuća situacija sa Evropom", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodik je tokom sastanka podsjetio Putina da je kompletno rukovodstvo Srpske, odnosno on, predsjednik Vlade RS, član Predjedništva BiH, pod individualnim sankcijama SAD, kao i Velike Britanije.

"Zahvaljujući našim evropskim prijateljima, to nismo dobili od strane Evrope. Kod nas narod kaže - što vas ne ubije to vas ojača. Zato vjerujemo da ćemo kroz sve ovo izaći ojačani, sve uz razumijevanje prijatelja", poručio je Dodik.

Na kraju, predsjednik Srpske se zahvalio predsedniku Rusije što je našao vremena da porazgovaraju.

"To nam znači mnogo, daleko više nego što možete da razumijete i moram da kažem da naš narod sa nestrpljenjem očekuje ovaj sastanak i biće veoma ponosan", zaključio je Dodik.