AKTUELNO

Oni su u prošlosti palili srpske kuće, srpske crkve i manastire, palili su srpsku decu u Jasenovcu, paljenje lutaka od strane njih, me uopšte ne iznenađuje, rekao je za Pink prof. Ilija Životić u Novom jutru sa Jovanom Jeremić.

Na skandaloznoj manifestaciji, koja je održana u Kaštelima, u Hrvatskoj, učesnici maskenbala su spalili lutke sa likovima predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Tamošnji mediji su veličali ovakav potez, pa su se mnogi zapitali da li su se Hrvati udružili sa Aljbinom Kurtijem protiv Srbije, ali i ostali u čudu, jer niko iz Evropske unije nije reagovao.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. Ilija Životić, stručnjak za bezbednost, smatra da ovakav potez pokazuje ljubomoru, ali i delovanje u sinergiji sa pojedinim političarima, koji sebe smatraju opozicijom.

Oni ovim putem pokušavaju da zapale region, upravo iz te neke ljubomore, jer je Srbija postala stožer mira i stabilnosti, ali i ekonomskog razvoja ovog dela Evrope. Oni su u prošlosti palili srpske kuće, srpske crkve i manastire, palili su srpsku decu u Jasenovcu, paljenje lutaka od strane njih, me uopšte ne iznenađuje. Razočarao me pristup Evrope, koja ćuti na takvu neku stvar, koja se dešava u državi, koja je njihova članica. Država Hrvatska, u poslednjih nekoliko godina, prezentuje jedan neverovatan stepen fašizma i mržnje prema svemu što je pravoslavno. Kao što je rekao predsednik Vučić, ja bih isto bio razočaran, da to nije bio on u pitanju. Vi ako pogledate spregu koju imaju pojedini političari, koji ovde sebe smatraju opozicijom, sa hrvatskim medijima, ja to direktno povezujem sa time. Uporni napadi pojedinaca iz Beograda na predsednika Vučića, zajedno sa pojedinim evroparlamentarcima, nisu mogli da prođu bez dodatnih stvari iz Hrvatske. To je sve jedna sinergija delovanja protiv republike Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Sandra Božić, narodna poslanica, priznala je da je zgrožena, ali ne i iznenađena ovim dešavanjem, jer očigledno nekome smeta jaka i stabilna Srbija.

Nažalost, nisam bila iznenađena. Klerofašistički maniri kojih se Hrvatska očigledno nije otarasila, videli su se na delu. Ovakvi prizori iz Hrvatske dokazuju sve ono, o čemu smo pričali u prethodnim periodima. A što se tiče Evropske unije, niko neće reagovati i to je tek sramota, i to je nešto što pokazuje pravo lice današnjih međunarodnih odnosa. Zar ovo nije za rezoluciju? Ovo je jedan akt, koji mora biti osuđen sa svih strana, jer predstavlja mržnju prema jednom čoveku i državniku, predsedniku Aleksandru Vučiću, a onda i prema Srbiji. Ovo je dokaz da jaka i stabilna Srbija zaista smeta. Ovo je tužno za 21. vek i za državu koja se predstavlja u porodici evropskih naroda. Ako je ovo dokaz demokratije, nisam sigurna ni da je Evropa na tom putu vrednosti, koju zajedno dele -rekla je Božić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragiša Ivelja, bivši obaveštajac, je napravio paralelu između ove i proslave Dana državnosti Srbije, koja je izgledala holivudski.

To je bili, to traje i toga će biti. Predsednik Vučić je to veoma mirno prokomentarisao, znajući da to ne treba da ga iznenađuje. Uspeh boli i teško pada svima. Napravite paralelu ovoga i proslavi našeg Dana državnosti, koja je bila holivudska. Paljenje ovih lutaka predstavlja njihovo mišljenje o predsedniku i o Srbiji.

Autor: Pink.rs