AKTUELNO

Jedna od najvećih beogradskih prigradskih opština, poznata po industriji, ali i bogatoj istoriji i kulturi, pravi mali grad na obodu Beograda, poslednjih godina postao je veliko gradilište. Lazarevac ima mnogo sela, kulturnih i istorijskih objekata, manifestacija, energetski je centar Beograda, nalazi se kraj auto-puta Miloš Veliki i na samoj pruzi Beograd-Bar. Sve to su veliki privredni i turistički potencijali.

Predsednik ove opštine Bojan Stević, u velikom intervjuu za portal Pink.rs, rekao je da se radovi u ovoj opštini odvijaju punim kapacitetom i da je cilj da stvore bolje i kvalitetnije uslove za život građana. Napomenuo je da nema stajanja, da se radi punom parom!

U toku je izgradnja nove pijace, kako se odvijaju radovi i kada se očekuje da bude gotova?

- Radovi na tržnici- pijaci se odvijaju punim kapacitetom i očekujemo da se objekat završi do maja, juna meseca. Izgradnjom objekta ovaj deo grada će dobiti potpuno drugačiji izgled. Građani, ali i prodavci će imati kvalitetnije uslove za prodaju-kupovinu proizvoda. Trenutno radimo projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju pijace u MZ Veliki Crljeni i očekujemo da će radovi početi polovinom godine.

U planu je i i rekonstrukcija Uslužnog centra?

Foto: GO Lazarevac

- Stvaramo idealne uslove za građane ali i zaposlene. Uslužni centar, koji je nekada bio prva zdraga opštine, zapravo je bio jedan ruiniran objekat u samom centru grada u Ulici Kralja Petra. To će sada biti mesto gde će građani moći da izvade svoja dokumenta.

Koliko Lazarevac ulaže u školske objekte?

- Sledeći politiku predsednika Aleksandra Vučića opština Lazarevac je u predhodnom periodu uz podršku Grada Beograda potpuno rekonstruisala ukupno 4 škole (2 osnovne: OŠ “Voka Savić” i OŠ “Knez Lazar i 2 srednje: Gimnazija i Muzička škola “Marko Tajčević) i izgradila 2 Balon hale ( jedna balon hala pri OŠ “Voka Savić” i druga pri OŠ “Sveti Sava” Veliki Crljeni). Započinjemo rekonstrukciju dve osnovne škole (OŠ “Slobodan Penezić Krcun” Junkovac koja pokriva 3 sela i OŠ Mihailo Mladenović Selja” Dudovica koja pokriva 5 sela). Grad Beograd je raspisao javna nabavka, a izbor izvođača radova se očekuje u mart mesecu za rekonstrukciju kompletnog krovnog pokrivača za OŠ “Dule Karaklajić” u Lazarevcu koja je jedna od 5 najvećih škola na teritoriji grada Beograda. U ovoj školi ćemo rekonstruisati toalete, izgraditi dodatna parking mesta i rekonstruisati stepenišne prilaze objektu. U planu je i rekonstrukcija OŠ “Sveti Sava” u Velikim Crljenima. Pored rekonstrukcija u gotovo svim objektima škola smo postavili terene sa multifunkcionalnim podlogom .

Foto: GO Lazarevac

- Kada su u pitanju predškolske ustanove, narednih nedelja očekujemo početak izgradnje vrtića u Stepojevcu koji će obuhvatati mališane iz 5 okolnih sela, koji će napokon dobiti adekvatne uslove, a roditeljima olakšati jer će imati deliju ustanovu u svom mestu. Opština Lazarevac završava projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju novog objekta predškolske ustanove od 1900 metara kvadratnih na takozvanoj Severnoj magistrali .

Šta Opština čini po pitanju socijalno ugroženoj stanovništva?

- Opština Lazarevac u skladu sa svojim nadležnostima, a sledeći politiku predsednika Srbije veliku podršku pruža i socijalno ugroženim kategorijama kroz dodele vaučera, besplatne lekarske preglede, druženja penzionera i izlete. Jedan od prioriteta je izgradnja novog objekta Centra za socijalni rad koji nema adekvatne uslove kako za korisnike tako i za zaposlene. Očekujemo da ćemo polovinom ove godine započeti izgradnju potpuno novog objekta.

Foto: GO Lazarevac

Kako izgleda kulturni život u Lazarevcu? Šta se po top pitanju menja?

- U predhodnom periodu opština Lazarevac je izdvojila velika sredstva za rekonstrukciju Hrama Svetog Velukomučenika Dimitrija. Postavljeni su novi krstovi, urađene nove pešačke komunikacije. Urađena je 1. faza rekonstrukcije platoa ispred hrama, proširene i popločane staze oko hrama. Takođe, Centar za kulturu u Lazarevcu izgrađen je pre više od 4 decenije i do sada u ovom objektu nije bilo ozbiljnih rekonstrukcija. Obezbedili smo sredstva za rekonstrukciju velike sale (bioskopske i pozorišne) koja podrazumeva zamenu stolica, podova, rasvete kako bi naši građani mogli da u konfornijem i vizuelno atraktivnijem prostoru uživaju u pozorišnim predstavama i filmovima. Pokušavamo da obezbedimo sredstva za uređenje platoa ispred Centra za kulturu sa otvorenom binom i amfiteatrom čime povezujemo Centar za kulturu sa pešačkom zonom i Hilandarskom ulicom .

Foto: GO Lazarevac

U toku je mnogo infrastrukturnih radova u opštini, uređenja ulica, gradi se i podzemna garaža. Kako se Lazarevac promenio u protekloj dekadi?

- Kompletno smo rekonstruisali dve velike saobraćajnice, tokom februara meseca počinju radovi na kompletnoj rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića u dužini od 2,6 kilometara. U predhodne dve i po godine smo imali velikih problema sa izvođačem radova koji su izabrani od strane beogradske direkcije na rekonstrukciji dve podzemne garaže. Sada su radovi intenzivirani i nadamo se da će ove dve garaže biti završene polovinom godine. Akcenat stavljamo na uređenje putne infrastrukture u seoskim mesnim zajednicama i potrudićemo se da asfaltiramo maksimalan broj putnih pravaca.

Foto: GO Lazarevac

Takođe, Opština Lazarevac je u prvoj grupi potpisala ugovor za projekat Čista Srbija. U MZ Veliki Crljeni do sada je izgrađeno 23 kilometara od 52 kanalizacione mreže. U ovoj MZ se trenutno izvode radovi na asfaltiranju ulica u kojima je urađena kanalizaciona mreža. Asfaltirano je 6 kilometara od ukupno 22. U ostalim delovima opštine je izgradnja kanalizacione mreže pri kraju. Trenutno se radi na ispitivanju zbijenosti tla i u zavisnosti od toga se asfaltiraju ulice u kojima je izgrađena kanalizacija.

Stevic je za kraj razgovora dodao i da je u planu zamena većeg broja vodovodne mreže kao i izgradnja nove za sedam seoskih mesnih zajednica.

Autor: