AKTUELNO

Srbija je to zaslužila svojom politikom. Vidi se koliko smo u zadnjih deset godina, bez obzira na one iznutra koji pokušavaju da nam ruše zemlju, stekli jedan ugled u svetu, rekla je Danijela Vujičić za Pink!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratitio se na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji, na kojoj je imao priliku da iznese podatke koji rasvetljavaju "progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu". Nakon sednice, predsednik je zaključio da je ovo bila "mala, ali značajna pobeda Srbije".

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubiša Ristić, reditelj, smatra da je ovo možda prekretnica za Srbiju i njenu poziciju po pitanja Kosova i Metohije.

Veoma je zanimljivo ovo što se sada dogodilo i ovo je veoma pozitivna stvar za svetsku istorijsku poziciju zemlje. Ja bih ukazao na jednu drugu stvar, taj događaj ima i možda epohalni značaj i možda je trenutak prekretnice. Živimo u svetu u kome je konfrontacija dostigla takav nivo da ta užurbana obnova hladnog rata, koja velikim silama donosi sasvim drugu poziciju. Mi imamo jednu žarišnu tačku u kojoj se sudaraju interesi velikih sila i od koje se očekuje da može doći do varnica, koje mogu da izazovu ozbiljne probleme. Odjednom imamo demonstraciju miroljubive politike i to baš u Savetu bezbednosti. Ono što drugi hoće, mi nećemo. Imamo situaciju gde se o jednoj teškoj temi raspravlja na argumentovan način što je zapanjujuće, tamo se uglavnom psuje, viče i vređa. Čak se i velike sile nalaze na istoj strani i traže mir i stabilnost - rekao je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Danijela Vujičić, narodna poslanica, priznaje da se nije iznenadila činjenicom da je Gvajana tako brzo zakazala sednicu, iako sama priznaje takozvano Kosovo.

Srbija je to zaslužila svojom politikom. Vidi se koliko smo u zadnjih deset godina, bez obzira na one iznutra koji pokušavaju da nam ruše zemlju, stekli jedan ugled u svetu. Predsednik je izneo činjenično stanje i govor je bio tačan, argumentovan i rekao je jednu veliku istinu. Sve to govori da je Srbija u ovom trenutku uvažena. Ovim je potvrđena rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija i dokaz da Kosovo nije država - rekla je Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Dragana Mitrović, sa fakulteta političkih nauka, ukazuje na poštovanje koje je ukazano predsedniku Vučiću, naspram Kuritija, koji je, kako kaže, došao kao gost.

Dobro je što je do ove sednice došlo, da je ona bila javna i da se upravo u tom telu raspravljalo o suštinski važnim i teškim pitanjima. Srbija je bila predstavljena na najvišem nivou, od strane predsednika republike i to je pokazalo koliko mi, kao država, pridajemo pažnju ovom pitanju. Predsednik je podsetio da se određene odluke i rezolucije tog tela, ne poštuju od čak ni od njenih članica, kao i neki stalnih članica Saveta bezbednosti. Možda su baš zbog toga, neki od stavova pojedinih zemalja, su kasnije, u raspravi, bili prilično neutralni. Predsednik privremenih institucija je, sa druge strane, došao kao gost i nastupao u nekom svom propagandnom paketu, koji mu je neko sastavio za određeni auditorijum. U konstruktivnom smislu, čule su se suštinske stvari - rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mitrović je ipak iznela bojazan, da se se sva ta miroljubiva upozorenja i poruke velikih sila, neće odraziti na boljitak života Srba sa Kosova, jer Kurti sigurno ne deluje bez podrške i vrši atak sa ciljem isterivanja države Srbije sa dela njene teritorije.

Vujičić je dodala da niko nije osporio odgovornos Aljbina Kurtija, ali je sigurna da on u narednom periodu neće suspendovati odluku o ukidanju dinara.

Autor: Pink.rs