AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Micotakis je u radnoj poseti Srbiji, gde, osim razgovora sa Vučićem, predvodi svoju delegaciju na srpsko-grčkom poslovnom forumu. Posle razgovora Vučića i Micotakisa, uslediće plenarni razgovori delegacija Srbije i Grčke predvođeni Vučićem i Micotakisom, nakon čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vučić i Micotakis su početkom januara razgovarali telefonom i tom prilikom je predsednik Srbije zahvalio grčkom premijeru na tome što Grčka poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na doprinosu stabilnosti u regionu.

Obraćanje Aleksandra Vučića: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta

Vučić je rekao da su Srbija i Grčka oduvek podržavale teritorijalni integritet jedni prema drugima.

- Imali smo otvoren, iskren, prijateljski razgovor po svim važnim pitanjima. Mnogo toga sam naučio od njega, informisao me je o mnogim stvarima - rekao je Vučić.

Kako kaže, Grčka je jedan od značajnih, važnih i najvećih iskrenih podržavaoca Srbije na njenom evropskom putu.

- Postavilo se pitanje ima li Srbija neke druge alternative i puteve i da li želi da bude deo EU. Rekao sam da razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali da moraju da razumeju da mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu - rekao je predsednik Srbije.

Ističe da je rekao da je naš cilj da kraj 2027. godine dočekamo ukupnim BDP-om od 100 milijardi evra.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- To bi pokazivalo strahoviti napredak, kvantni skok u pravom smislu te reči. Za to nam je potrebna podrška i Grčkih prijatelja. Ponosan sam na današnji biznis forum. Mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje hoće da zarade u Srbiji. Mi nemamo problem sa novcem, imamo problem sa kapacitetima i kako da izgradimo sve ono što nam je potrebno - rekao je Vučić.

Ističe da nemamo dovoljno kompanija koje trebaju da izvedu sve ono što je potrebno u godinama pred nama.

- Razgovarali smo o nekoliko bitnih tema, od energetike, naftovoda, gasovoda, kupovine gasa, obnovljivih izvora energije, balansiranje energije, baterijskih parkova... - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo da imamo luku, Srbija će, kaže da izvozi sve više i da moramo da imamo sa kim da sarađujemo.

- Zainteresovani smo da kupimo i 10 posto lučkih kapaciteta, nemamo problem ni da zakupljujemo prostor u tim lukama, zato što će naša industrija to da zahteva - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako kaže, Srbija je ekonomski mala ekonomija, ali mnogo veća od svih ostalih zajedno na Zapadnim Balkanu. Dodaje da mu se čini da to govori kolika je važnost Srbija makar na našem malom prostoru.

- Grčka je zemlja partner Srbiji na Sajmu turizma ove godine - rekao je Vučić i dodao da se nada da će 2024. godina biti velika godina uspeha i rasta između Beograda i Atine.

Obraćanje premijera Micotakisa: U Beogradu kao kod kuće

Micotakis je rekao da svaki put kada se nalazi u Beogradu, da se i on oseća kao da je svoje kuće. Dodaje da se jako lepo oseća i da vidi napredak u njihovim odnosima.

- Naše zemlje nisu samo geografski bliske, već zajedno koračaju kroz sve istorijske periode - rekao je Micotakis.

- Očekujem da ćemo tokom godine održati i četvrti Savet za saradnju. Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše investicione odnose. Imali smo veoma dobre bilateralne kontakte - rekao je Micotakis i dodao:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Obojica pridajemo veliki značaj na spajanju Beograda i Soluna.

Kako kaže, saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor.

- Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EXPO 2027 - rekao je Micotakis i dodao:

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Podržavamo vas na evropskom putu. Mnogo puta sam u Briselu pričao o proširenju. Beograd bi trebalo da iskoristi povoljne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost. To je naš strateški cilj.

- Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenljiv - rekao je on.

Plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke

U toku su plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Počeo tet-a-tet sastanak Vučića i Micotakisa

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija predsednika Vlade Republike Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa počeo je nešto posle 9.30.

Autor: