AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je upad tzv. kosovske policije u prostorije Pošte Srbije u Goraždevcu nastavak maltretiranja i zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po direktnom nalogu premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, s ciljem da se Srbi proteraju iz Pokrajine.

Kancelarija u saopštenju ukazuje na to da se na posebnom udaru našlo povratničko mesto Goraždevac, "kako bi Srbe povratnike koje su ostavili bez penzija i socijalnih davanja sada dodatnim pritiskom naterali da napuste svoja ognjišta".

Precizira se da su "policijski i pravosudni odredi" Aljbina Kurtija upali u prostorije Pošte u Goraždevcu, izvršili pretres, zaplenili kompjutere i kompletnu dokumentaciju, uključujući i penzione čekove na osnovu kojih se isplaćuju penzije najstarijim sugrađanima i ispitivali građane da li podižu novac u dinarima.

Istovremeno, dodaje se, legitimisali su i novinare koji su se našli ispred objekta.

"Ovako izgleda Kurtijeva demokratija i vladavina prava, koji je Srbe u ovoj metohijskoj enklavi ostavio bez dinara primanja, bez novca da kupe lekove ili koru hleba, tako što je pre dva dana od radnika Pošte zaplenio 4 miliona dinara namenjenih penzijama i socijalno ugroženim kategorijama, a sada ih dodatnom represijom zastrašuje", ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije podsećaju da je ranije danas tzv. kosovska policija zabranila vozilu koje je prevozilo dinare za penzije i socijalna davanja da uđe na KiM, kako bi novac stigao do penzionera i socijalno ugrožene kategorije građana kojima je ovo jedini izvor prihoda i tako direktno ugrozila njihovu egzistenciju.

"Danima unazad suočavamo se sa najsnažnijim pokušajima progona srpskog naroda u novijoj istoriji. Institucije od kojih živi srpsko stanovništvo se zatvaraju i na taj način se ukida pravo na život našem narodu i to pred očima međuanrodnih predstavnika. Uprkos brojnim apelima evropskih i svetskih zvaničnika i institucija, Kurti nastavlja svoj pohod na srpske institucije i građane, vođen svojom jedinom opsesijom, da protera Srbe do potpunog istrebljenja", poručili su iz kancelarije.

Autor: