AKTUELNO

Borislav Bratina, se osvrnuo na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je otkrio kako je imao uvid u izveštaje dve spoljne službe, koji Srbiju navode kao problem jer ne priznaje Kosovo!

Mark Veler, Britanac poreklom iz Nemačke, je godinama prisutan na međunarodnoj sceni, kao čovek iz senke koji podržava sve Kurtijeve poteze i savetuje ga kako da teroriše Srbe na Kosovu.

Milovan Drecun, novinar i političar, se osvrnuo na čoveka kojeg je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, okarakterisao kao savetnika za teror nad Srbima na Kosovu.

On je idealna kombinacija za anti-srpsko delovanje i širenje mržnje protiv srpskog naroda. Svi se oni sada aktiviraju, pa ih opozicioni mediji prenose, ali ne rade oni džabe ništa. Ovde je u pitanju jedna kampanja, gde neko pokušava da aktivira kompletne resurse koji im stoje na raspolaganju i to je sada jedan pravi hibridni rat. Predsednik Srbije je to veoma slikovito objasnio. NATO ima 31. članicu ali 36 partnerskih zemalja među kojima je i Srbija, a ako ste partneri, onda niste neprijatelji. Ako stižu te hibridne aktivnosti, koje karakterišemo kao hibridno ratovanje protiv naših interesa i pokušaj da se sruši suverenitet naše države, da li je onda delovanje tih članica prema Srbiji, neprijateljsko? - zapitao se Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

On se zatim osvrnuo i na izjavu Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU  za dijalog između Beograda i Prištine, kako pažljivo prati dešavanja posle odluke o suspendovanja dinara na teritoroji Kosova, kao i na zabrinutost koju je šefica UNMIK-a izrazila zbog trenutne situacije.

Ja sam impresionirar tim pažljivim praćenjem od strane Lajčaka. Što se UNMIK-a tiče, on je sveden na jednu posmatračku misiju. Rekonfiguracija UNMIK-a koja je prihvaćena od strane Beograda i tadašnje vlasti na čelu sa Borisom Tadićem, kako bi dobili izbore, je marginalizovala prisustvo Ujedinjenih nacija. EULEX je od početka bio problematičan, jer su čelni ljudi izjavljivali da su tu da sprovode ono što treba da bude nezavisna država Kosovo. To se sada odražava na položaj UNMIK-a, za koji je bitno da trenutno prati situaciju. Ako nisu pristrasni, onda će takav biti i njihov izveštaj - zaključio je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Profesor dr Borislav Bratina se osvrnuo na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je otkrio kako je imao uvid u izveštaje dve spoljne službe, koji Srbiju navode kao problem jer ne priznaje Kosovo i tolerantna je prema Miloradu Dodiku.

Ultimatum Austrije iz 1914. godine ima manje tačaka. Nema sumnje da je Srbija napadnuta, ne sa dva, već sa tri fronta, kako se uključio problem oko Republike Srpske. Da smo napadnuti na Kosovu, ali i u Beogradu, to je isto jasno. Ono što je strašno, a o čemu se slabo govori je to da na Kosovu gotovo nemamo srpsku robu. Stanje uopšte nije dobro - upozorio je Bratina.

Foto: TV Pink Printscreen

Boris Pistorijus, Nemački ministar odbrane, nedavno je posetio takozvanu državu Kosovo, nakon koje je izjavio da Srbija ne može da "jede sa dve kašike".

On deluje kao ekstrem u nemačkoj vladi, on je postao zastupnik pojačanja i produžetka rata u Ukrajini. Juče je bio u Prištini gde se zahvalio na toplom gostoprimstvu - rekao je Bratina.
Nemačka predstavlja najboljeg saveznika Kosovu, čak boljeg i od Amerike. Jako je bitno ono što je Pistorijus rekao, a to je da će Nemačka povećati broj vojnika u sastavu KFOR-a. To samo pokazuje koliki je stepen podrške na vojnom planu takozvanom Kosovu od strane Nemačke, koja je svoj centar u jednom trenutku svela na 50 ljudi. Sada se u NATO-u govori o dodatnom povećanju trupa, ali te trupe treba da budu rezerve. Sama ta rasprava ukazuje na jedan trend u kome je Nemačka veoma aktivna-zaključio je Drecun.

Autor: I.B.