AKTUELNO

Na zgradi opštine Zubin Potok danas su radnici uz asistenciju tzv. Kosovske policije postavili tablu "Republika Kosovo".

Ranije je na tom mestu bila tabla sa ćiriličnim natpisom, a ona je polomljena u avgustu prošle godine. Tada je gradonačelnik Izmir Zećiri tvrdio da je ćirilični natpis na zgradi opštine oborio vetar, i da će se čim se steknu uslovi natpis biti popravljen.

Zećiri je u izjavi za TV Kljan Kosova odbacio navode da je neko namerno uklonio natpis opštine koji je bio na ćiriličnom pismu.

- Slova je oborio vetar, ne stoji tvrdnja da ih je policija uklonila. Kada se steknu uslovi, natpis će biti popravljen - kazao je on.

S druge strane, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović izjavio je da je policija polomila tablu na opštinskoj zgradi koja je bila na ćiriličnom pismu i istakao da je to još jedna poruka Srbima da ih prištinske vlasti ne žele na Kosovu.

- U vreme vikenda ne protestujemo ispred opštine, tu smo petkom do 15 sati i dolazimo u ponedeljak ujutru. Tokom vikenda kosovska policija je polomila tablu sa natpisom na ćiriličnom pismu na ulazu u zgradu opštine Zubin Potok. Tabla je polomljena, iščupana sa zida, a nalazila se par metara iznad ulaza - rekao je tada Vulović.

Ovo nije bio jedini incident otkako je Kosovska policija zauzela opštinsku zgradu u Zubinom Potoku. Kosovo onlajn je 24. decembra ekskluzivno objavio da je i kancelarija Unmika bila obijena nakon ulaska pripadnika Kosovske policije, a iz kancelarije su bili ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti.

Iz Unmika su potvrdili obijanje njegovih kancelarija.

- Pristup Unmika kancelarijama koje se nalaze u opštinskim zgradama u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću je ograničen od incidenata u maju 2023. Unmik je posetio svoje kancelarije u nekoliko navrata kako bi povratio deo svoje imovine i procenio prostorije sa podrškom Kfora i u koordinaciji sa kosovskim vlastima. Unmik je izrazio zabrinutost kosovskim vlastima zbog neovlašćenog ulaska u njegove prostorije i podsetio da su prostorije i imovina Ujedinjenih nacija nepovredivi i da pristup tim prostorijama mora biti zaštićen i garantovan u svakom trenutku - navodi se u pisanom odgovoru Unmika.

Autor: