AKTUELNO

Srbija je po odluci Narodne skupštine vojno neutalna zemlja, sarađujemo sa međunarodnim snagama u cilju očuvanja mira u regionu i svetu, ali naš koncept je totalna odbrana, rekao je za PINK, bivši načelnik pešadije Vojske i predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca general Srbije Milorad Stupar.

Komentarišući predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji, Stupar se najpre zahvalio veteranima jer su, kako kaže, dosta pomogli u pravljenju njihovog predloga o obaveznom služenju vojnog roka.

- Prisustvovao sam sastanku ispred veterana, jer je ministar Vojske Srbije Miloš Vučević želeo da čuje i naša mišljenja. Doživeo sam jedno prikazano jedinstvo državnog i vojnog rukovodstva u opredeljenju da u ovim geopolitičkim uslovima u svetu, gde bukti 51 oružani sukob, urade sve da izgrade takav sistem odbrane, koji će imati odlučujuću ulogu u odvraćanju narušavanja bezbednosti naše zemlje - rekao je Stupar.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, mi smo po odluci Narodne skupštine vojno neutalna zemlja, sarađujemo sa međunarodnim snagama u cilju očuvanja mira u regionu i svetu, ali naš koncept je totalna odbrana.

- Ne postoji zemlja u svetu da neko razvija koncept totalne odbrane, a da nema obavezno služenje vojnog roka - rekao je Stupar.

Stupar ističe da se vidi trent vraćanja obaveznog služenja vojnog roka i u mnogim zemljama u svetu. Dodaje da se vraća masovna kopnena vojska koja drži i kontroliše određeni prostor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Generalštab je napravio detaljnu analizu, popunu sa tehničkim sredstvima i popunu sa ljudstvom. To su dva uslova za stvaranje borbene moći vojske. Vlada je takođe odvojila značajna finansijska sredstva za nabavljanje sredstava - rekao je Stupar.

Kako kaže, mi se sada težištno naslanjamo na našu namensku industriju. Dodaje da su neki pametni ljudi, posle 2012. godine, sačuvali namensku industriju koja je kruna privrede i pokretač ostalih privrednih aktivnosti.

Autor: