AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma između Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

Dr Orlić čestitao je na nedavnom formiranju Asocijacije, koja je proistekla na osnovu slova Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje, i izrazio uverenje da će saradnja u okviru iste značajno doprineti zajedničkom radu u oblastima koje obuhvata. Ponovio je da Srbiju i Kinu veže strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, uspostavljeno pre svega zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, i koje sa svoje strane prate i Narodna skupština i Vlada Srbije.

Predsednik Skupštine i članovi delegacije izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom ostvarenom u oblasti ekonomije, trgovine, posebno kada je reč o investicijama i brojnim važnim infrastrukturnim projektima koje dve zemlje zajedno realizuju. Iskazana je opredeljenost da se zajednički rad dodatno unapredi kada je reč o kulturi i turizmu, čemu će, kako je naglašeno na sastanku, Asocijacija svojim budućim aktivnostima pružiti doprinos.

Foto: Narodna skupština Republike Srbije

Tokom razgovora, kojem su prisustvovali i predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine Opštine Stari grad Dušan Petrić, bilo je reči o konkretnim mogućnostima za saradnju između gradova i provincija u NR Kini i beogradskih opština, posebno onih koji su u prethodnom periodu potpisali sporazume o bratimljenju.

Dr Orlić je iskoristio priliku da zahvali NR Kini jer je, zajedno sa R. Srbijom, na istoj strani kada je reč o poštovanju osnovnih principa međunarodnog javnog prava, i u isto vreme ponovio podršku naše zemlje politici „Jedne Kine“.

Delegaciju Asocijacije za promociju ekonomije, trgovine, kulture i turizma između NR Kine i R. Srbije činili su njen predsednik Zou Junvei i predstavnici nekoliko udruženja čiji rad Asocijacija objedinjuje.