AKTUELNO

Bivši načelnik beogradskog centra za obaveštavanje i uzbunjivanje Avram Izrael smatra da Hamas koji je započeo sukob treba da se povuče, preda oružje i pusti taoce.

On je istakao da se tačan broj žrtava ne zna, ali da je nesumnjivo da je on ogroman.

- Stalno se postavlja pitanje Izraela i izraelskih snaga da demontiraju Hamas iz pojasa Gaze gde se desetinama godina vrlo često vrše teroristički akti i napadi na Izrael. Niko ne postavlja pitanje zašto se Hamas ne povuče kako napadač koji je 7. oktobra napravio strašne zločine - klanje, ubijanje, silovanje - rekao je Izrael i dodao:

Zašto ne kažu da su vojno poraženi, da će položiti oružje, pustiti taoce i da sukobe prestane.

- Mnoge zemlje su kapitulirale kada su videli da rat ne ide nikuda - dodao je Izrael.

Foto: TV Pink Printscreen

Boris Bratina, profesor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatra da Izrael okupaciju Gaze sasvim sigurno ne oseća kao okupaciju.

- Niko ovde ne zastupa jedne teroriste u ime drugih. Nehumano deluje ovo što se dešava. Izrael ubijajući Hamas, ubija celu Palestinu - ocenio je Bratina.

Kako je dodao, glavni cilj je iseljavanje Gaze.

- Situacija terorizma je postojala davno pre ovog sukoba. Takvo stanje je loše i nikada nije bilo bolje. Čini mi se da i kada prihvatimo "oko za oko" ovo je 150 očiju za jedno oko...i mislim da je to previše - naglasio je Bratina.

Autor: