AKTUELNO

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost govoreći o ideji Aljbina Kurtija da na samoproglašenom Kosovu zabrani dinar kaže da se na taj način šalje konačna poruka završnog čina proterivanja Srba sa Kosova i Metohije.

Barac je rekao da to više nije ogoljena i prikrivena želja, već transparentna, kojom se završava njihov projekat nezavinosti.

- Takođe, počinje novi projekat, a to je, najverovatnije, ujedinjenje sa Albanijom. To je ta agenda koja nije napisana ni danas ni juče, pre 100 godina je pisana, možda i dalje, ali poslednjih 100 godina se zna za tu agendu - naveo je Barac za Novo jutro Jovane Jeremić na TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ocenio, Srbima su onemogućena osnovna ljudska prava, pravo na život, prava na slobodu, imovinu.

Barac je naveo da Srbi na Kosmetu trpe fizičko, pravno, ali i psihičko nasilje, te da se fizičko nasilje predstavlja kao slučajni napad.

Stefan Srbljanović iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je da ukoliko neko iz međunarodne zajednice ne izvrši veći pritisak na Aljbina Kurtija, izvesno je da će doći do ukidanja dinara.

- Sada je jasno zašto mi sve vreme insistiramo na poštovanju Briselskog sporazuma, kao nečeg u čemu je sadržano formiranje ZSO - naveo je Srbljanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, svaka mera koju donosi Kurti je usmerena na to da pospeši iseljavanje našeg naroda sa prostora Kosova i Metohije.

- Oni se naoružavaju i da bi poslali signal narodu na Kosmetu. Zbog toga je bitno da dođe do jače reakcije pre svega Amerike - kazao je Srbljanović.

Irina Veljković, novinar Studija B, rekla je da ukidanje dinara predstavlja perfidan način i udar na Beograd koji finansira sever Kosova, lekare i prosvetne radnike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dolazimo sada u situaciju da oni primaju platu u dinarima i da neće moći da je troše u samoproglašenoj državi - kazala je Veljković.