AKTUELNO

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni oglasila se povodom američke odluke da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“.

Ona je istakla da je odluka Stejt departmenta da pošalje rakete „dževelin“ na tzv. Kosovo neverovatno zapaljiva, posebno uzevši u obzir da su tenzije već pojačane na Zapadnom Balkanu.

– Ova odluka samo doliva ulje na vatru i čini verovatnijim da izbije sukob. Dalje, ova odluka nagrađuje Kosovo dok nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. Zato sam uvela podršku Aktu Briselskog sporazuma iz 2013. kako bi se Kosovo smatralo odgovornim za nepoštovanje svojih međunarodnih sporazuma – napisala je ona u saopštenju na društvenoj mreži X.

Foto: Printscreen

Sjedinjene Države ne bi trebalo da nastavljaju naoružavanje i finansiranje očiglednog nepoštovanja međunarodnih normi od strane režima Aljbina Kurtija, dodala je Teni.

– Znamo da slanje dodatnog naoružanja na Kosovo neće dovesti do mira. Umesto toga, Srbija i Kosovo su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana. Zato ću predstaviti zajedničku rezoluciju o neodobravanju izvoza oružja pod Zakonom o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe pozivam predsednika da promeni kurs – istakla je kongresmenka.

Autor: