AKTUELNO

Republika Srpska će obeležiti 9. januar i svoj 32. rođendan uprkos brojnim pritiscima. Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske kaže da je sve spremno za proslavu i da nema nikakvih bezbednosnih problema.

Stevandić je za Pink kaže da Republika Srpka nikada više čestitki nije dobila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zadovoljan sam čestitkama, moram da kažem, i ljudi iz Evrope i onih koji neće javno, ali i onih koji hoće. Čestitka je stigla i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nikada nismo imali više čestitki pod nikad većim pritiscima. I to nešto govori - rekao je Stevandić.

Govoreći o okolnostima u kojima se obeležava Dana Rešublike Srpkse, on je rekao da nema nikakvog straha:

To je jedna minorna grupa ljudi, punih ogorčenja, mržnje i besa, koji ne znaju da uživaju u svom životu i praznicima i pokušavaju da se mešaju u tuđe. 9. januar je već pobedio, Republika Srpska traje već 32. godine, duže nego Kraljevina Jugoslavija i mnoge države u Evropi i sa perspektivom da doživi 100 godina

Ukazao je da ostrašćeni deo međunarodne zajednice neće da razume da Republika Srpska neće da menja datum rođenja.

- Republika Srpska ima jake institucije, policija i civilna zaštita su sve to jako lepo organizovale i nema nikakvih bezbedonosnih problema i vlada jedna vedrina. Ne obaziremo se mnogo na nemoralne i nekulturne upadice, pa čak možemo da kažemo i lupetanja - rekao je Stavendić i dodao da se datum rođenja ne može izbrisati i promeniti jer je to istorijska činjenica.

Dragan Vujičić, novinar Večernjih novosti kaže da planira da ode za Banjaluku na svečanost.

- Nema ništa od tih najavljenih hapšenja, obeležava se dan Republike Sprpske, države koja je nastala u krvi srpskih junaka. Poginulo je više od 30.000 u tom ratu, to je bio jedini način da srpski narod opstane na toj teritoriji na kojoj je vekovima živeo - rekao je Vujučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, nije nastala Republika Srpska, dogodila bi se Krajna, istočna Slavonija...

- To je bio jedini način da se očuva srpski narod. Zato obeležavamo Dan Republike Srpske to je brana i sigurnost da će Srbi ostati da žive na svojim ognjištima - istakao je Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dragoljub Kojčić, politički filozof je naveo da je reč o klasičnoj polarizaciji kada je reč o odnosima u regionu.

- U Zagrebu i političkom Sarajevu dominira antisrpski lobi. Nije to velika grupacija, ali to je jedan politički trik - pošto vlast nije potpuno sigurna u sebe, podmetne se neka grupacija kako bi se videlo mišljenje međunarodne zajednice - naveo je Kojič.

Autor: