AKTUELNO

Delegacija Srpske napredne stranke predvođena internacionalnim sekretarom stranke i ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović ucestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) u Briselu, na kojoj se razgovaralo o aktuelnim političkim dešavanjima u EU, državama članicama, kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU, saopštio je SNS.

Joksimović je u razgovorima sa predstavnicima EPP istakla da su za SNS veoma značajni predstojeći lokalni izbori u Beogradu i da dosadasnji rezultati SNS u prestonici pokazuju da je grad napredovao u brojnim aspektima i da sve više postaje regionalna evropska metropola.

Kako se navodi u saopštenju, Jokisimović je na Skupštini EPP prenela nameru SNS da se takva razvojna politika Beograda nastavi i dinamizira i da je to platforma koju ta partija nudi građanima Beograda.

Naglasila je da je odluka da se održe samo gradski izbori dokaz državne odgovornosti SNS jer je potrebno stabilno okruženje za sprovođenje reformi u Srbiji, kao i u procesu evropskih integracija.

Ministar je navela i da raste podrška građana evropskim integracijama i da sada iznosi 52 odsto što je pozitivan trend koji, kako je rekla, treba daljim napretkom na evropskom putu zadržati, stoji u saopštenju SNS.

Joksimović je istakla da se očekuje objavljivanje Strategije o proširenju pocetkom februara i važnost navođenja Srbije i Crne Gore kao predvodnika u procesu evropskih integracija u Strategiji što, kako je navela, ne treba da obeshrabri druge kandidate.

Ona je dodala da je Srbija već pokazala jasnu političku volju da kao predvodnik procesa pomogne drugim kandidatima u procesu evropskih integracija kako bi bili brži u tom procesu.

Mnistar je na Političkoj skupštini navela da je sa kolegama iz BiH i Makedonije potpisala i dogovorila sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija, kao i da na taj način Srbija želi da pomogne susedima pružajući im ekspertizu i iskustva.

Internacionalni sekretar SNS rekla je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Srbima na KiM, nakon ubistva Olivera Ivanovića, poslao važne i odgovorne poruke u cilju mira i stabilizacije prilika uz očuvanje vitalnih i rešavanje egzistencijalnih interesa svojih sunarodnika na KiM.

Joksimović je izrazila očekivanje da će se EU kao važan partner i medijator u Briselskom dijalogu više uključiti u dijalog, podsetivši da je Briselski sporazum potpisan između Beograda, Prištine i visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Predsednik EPP Džozef Dol pozdravio je konstruktivnu ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove odgovorne poruke upućene tokom posete KiM, kao i ''ukupnu konstruktivnu regionalnu politiku koju kontinuirano vodi''. Dol i delegati EPP poželeli su uspeh SNS-u na predstojećim gradskim izborima.

#Brisel

#SNS

'