AKTUELNO

Zašto Amerikanci sve češće insistiraju da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine jedno je od glavnih pitanja koje se postavlja nakon skandalozne izjave koju smo juče imali priliku da čujemo.

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, Edvard P. Džozef, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

On je istakao da Srbija mora da shvati da mora odustati od severa Kosova i da se ovo pitanje može rešiti samo u kontekstu sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije u koji je potrebno da se uključe i SAD.

Džozef je pre toga rekao da Vašington ne može da priušti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao podugovaračima imajući u vidu rusku pretnju.

Zašto Amerikanci sve češće insistiraju da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine - tema je o kojoj za "Novo jutro" govore prof. Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije i Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Anđelković ističe da se postavljaju dva pitanja - da li SAD ima potencijal da kažnjava Srbiju i zašto nastoje da se uključe u pregovarački proces.

- Na prvo pitanje, odgovor je da ne postoji potencijal, a što se tiče drugog, nije jasno da li je ovo stav dubinske države ili čitave administracije, imajući u vidu njihovu haotičnu političku situaciju - kaže Anđelković.

Foto: TV Pink

Kako ističe, Amerika želi da se uključi u proces kako bi potvrdila svoj prestiž i dokazala da je i dalje sila.

- Ako posmatramo globalno stanje u svetu, i to da ga posmatramo prema MMF-u koji je institucija pod uticajem zapada. Vidimo da je SAD pre dvadeset godina imala veći BDP od Kine. Danas je Kina iznad Amerike. Svaka sila koja slabi nastoji da potvrdi sebe i ponaša se sve agresivnije i napadnije - kaže Anđelković.

Miletić kaže da je Džozef "čovek koji je prošao ceo teren Balkana na svim mogućim pozicijama i koji je glavni zadužen za izlazak Albanaca iz logora".

- On je oličenje tima koji je delovao na Balkanu u vreme Klintonove administracije. Čovek kao taj imao je značaj u prethodnim administracijama, ali ne i u ovoj. Zato ne treba smatrati ovu izjavu stavom SAD - kaže Miletić.

Foto: TV Pink

SAD su imale neuspehe na međunarodnom planu, tako da njihova politika mora da bude promišljena.

Anđelković ističe da Srbiji nije neprijatelj Trampova administracija, već dubinska država koja vuče korene iz 90-ih.

- Umeće je da razdvojimo te dve stvari i ne možemo postići ništa ako imamo SAD frontalno protiv sebe. Ne treba da se predamo i dignemo ruke od naših interesa, već treba težiti dobrim odnosima - kaže Anđelković, dodajući da ovakve izjave poput Džozefove, mogu biti deo albanskog lobija, kako bi se Srbi obeshrabrili.

Pročitajte još: STEFANOVIĆ: Izjava američkog profesora SKANDALOZNA! Kako neko može da kaže da iz nečije smrti može proisteći dobro!

#Amerika

#Dragomir Anđelković

#Kosovo

#Profesor

'