AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je tokom vikenda na Kosovu i Metohiji, gde je obišao severni i centralni deo pokrajine i razgovarao sa Srbima koji tamo žive.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović je istakao da je bezbednost nije realno na novou koji realno uz prisustvo međunarodnih predstavnika treba da bude, imajući u vidu da smo imali i paljenje letine, i kuća, i mnoge provokacije koje unose stalnu nesigurnost.

- Narod je navikao na stalnu nesigurnost. Treba mnogo više raditi, posebno sa međunarodnim predstavnicima da, deklarativnu podršku povratku i bitisanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, i delima pokažu – rekao je Odalović.

Foto: Printscreen

Kako je istakao, one koji se promovišu kao čuvari tog prostora treba naterarti da rade ozbiljnije nego što rade danas.

Odalović je dodao da je nakon ubistva Olivera Ivanovića, potpuno prirodna bila zabrinutost ljudi na KiM, jer je to značilo da svako od njih u bilo kom trenutku može biti ubijen.

Prema njegovim rečima, Ostvaren je cilj koji je imala poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to je da se umire Srbi na Kosovu i Metohiji.

- Poseta predsednika i odlazak u Kosovsku Mitrovicu i razgovor na tu temu imao izuzetnu težinu. Poslate su poruke da ćemo učiniti sve što možemo kroz mehanizme koji su nam na raspolaganju da obezbednimo normalniji, sigurniji život Srba na severu, ali i južno od Ibra – istakao je Odalović.

Srbi su kako je rekao bili legalna meta, jer za mnoge zločince nije bilo ni istrage i presude.

- Važno je da se ta agonija zaustavi, da se rasvetli mučko ubistvo Ivanovića – rekao je Odalović.

- Kada sve saberemo Srbi su bili legalna meta, jer se ništa ne preduzima protiv zločinaca za koje se zna šta su radili, nema istrage, nema procesuiranja. Veoma je važno da se ta agobnija zaustavi i da se rasvetli ovo mučcno ubistvo - naglasio je Odalović.

Komentarišući izjave pojedinih opozicionih lidera da je vlast "crtala mete", on je rekao da je najmanje što su mogli da urade u ovom momentu bilo da zaćute, da bi to bilo "pošteno, humano, civilizacijski".

- Ako je neko želeo da ovim terorističkim činom produbi sukobe među Srbima, delimično je to i ostvario", rekao je Odalović.

Govoreći o najavi da će kosovski organi danas saopštiti dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, Odalović kaže da bi voleo da čuje više od onoga što je do sada poznato.

- Deo opozicionih lidera iskoristio je na necivilizacijski način taj tragičan događaj. Nisu bili kadri da razlikuju političku borbu, koja često ume biti brutalna i skliznuli su mobridnu demagogiju prikuljanja jeftinih političkih poena na temi na kojoj niko ne bi smeo da gradi političku karijeru – naveo je Babović.

Prema njegovim rečima, Vučića je pogodila politizacija i zloupotreba ubistva Olivera Ivanovića.

Foto: Printscreen

- To je neki ugaoni kamen i njegove politike i nešto čemu moramo da stremimo kao država. Pitanje bezbednosti je jedno od krucijalnih u ovom teškom momentu za naš narod na severu Kosova. Oliver Ivanović, bez obzira što možda u ovom trenutku njegova stranka nije imala neku snagu, bio je metafora čoveka koji je učestvovao u očuvanju severa i Kosovske Mitrovice – rekao je Babović.

Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" smatra da je osnovna poruka koju je prilikom posete Kosovu i Metohiji poslao predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je Srbima na KiM najpotrebnije jedinstvo.

#Milan Babović

#Veljko Odalović

'