AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas na Kosovu i Metohiji, gde obilazi severni i centralni deo pokrajine i razgovarati sa Srbima koji tamo žive. Poseta predsednika je, tvrde stručnjaci, veoma rizična, ali će delovati smirujuće na kosovske Srbe i pružiće im dodatna uveravanja da nisu sami i da je Srbija uz njih. Za posetu predsednika nema posebnih bezbednosnih mera.

Advokat Goran Petronijević kaže da bi trebalo sačekati ponedeljak da se vidi šta je urađeno u istrazi.

- Informacija da Srbija ne učestvuje, odaje utisak da se nešto prikriva - kaže Petronijević. Povezanost sa osnivanjem Specijalnog suda ne treba odbacivati, a važno je otkriti motiv.

- Motiv je često zloupotrebljen i fingiran, posebno u političkim zločinima. Ako se pokaže da su Albanci umešani u ovo, očekujem relativizovanje celog slučaja i banalisanje istog. Albanci su u tome vešti - kaže Petronijević.

Foto: TV Pink

Advokat ističe da je smrt Ivanovića istrumentalizovana i da kosovski Albanci žele da poruče da niko na severu nije bezbedan, osim ako oni ne pošalju one koji će rešiti problem, odnoso okupirati sever Kosova i iseliti sve one koji ne misle na isti način.

Advokat kidnapovanih i nestalih sa KiM Dragan Palibrk smatra da se ubica Olivera Ivanovića nikada neće pronaći.

- Nestalo je na hiljade ljudi. Da li je i jedan Albanac za to osuđen? - zapitao je Palibrk.

Foto: TV Pink

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, istakao je da je poseta Aleksandra Vučića važna, kako za srbe, tako i za Albance, te da je ovo jedan od važnijih političko-bezbednosnih događaja u poslednjih nekoliko godina.

- Poseta jača poziciju Srbije i uliva poverenje. Slabost albanske politike je insistiranje na sebičnosti i sopstvenom cilju, i krajnjem cilju koji je nerealan i koji može izroditi nove žrtve - kaže Janjić.

Foto: TV Pink

Janjić ističe da će nakon posete svi, pa i opozicija u Srbiji, shvatiti da treba da dođe do promene u unutrašnjom dijalogu, a ne da svako vodi svoju poltiku.

Petronijević kaže da je zajednički imenitelj državotvornosti to da nisu sve stvari za međusobne obračune, pa tako i ubistvo Olivera Ivanovića.

Dušan Janjić kaže da se kreira javnost koja podstiče unutrašnje srpske sukobe, da Srbiji ne treba obračunavanje preko medija, jer se obeshrabruju građani i država postaje "ludnica" kada "ludaci" preuzmu scenu.

Novinar Zoran Ostojić kaže da se šalje jedinstvena poruka da se ne smemo plašiti.

- Deo opozicije moraće da shvati da je ubistvo usmereno protiv Srbije, protiv bezbednosti, napretka, i da se ne može koristiti u kampanji. Bitno je pokazati da izvršiocima neće uspeti to što su zamislili - kaže Ostojić.

Palibrk, govoreći o Specijalnom sudu, kaže da je njegovo osnivanje prihvaćeno pre tri godine, te ne veruje da će njegov rad početini 2020. godine.

- Ne verujem u njihovu iskrenost, jer sud faktički ne postoji. Izjave ništa ne znače, već dela. Imamo 3.000 pobijenih Srba i niko za to nije odgovarao - kaže Palibrk.

#Aleksandar Vučić

#Dušan Janjić

#Goran Petronijević

#Kosovo

#Poseta

'