AKTUELNO

Srbija je jedina zemalja koja nije članica Evropske unije, a koju će u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posetiti japanski premijer Šinzo Abe, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, gostujući na televiziji Pink.

Ona je istakla da je sutrašnja poseta japanskog premijera Srbiji od izuzetnog značaja, s obzirom na činjenicu da je Japan članica G7, treća svetska ekonomska sila, a i da se u međunarodnim odnosima posmatra kao država koja ima veliki uticaj.

Podsetila je da je Japan od 2001. do danas donirao Srbiji više od 500 miliona evra, i da je za razliku od drugih donatora vodio računa o svojim donacijama, a kao primer navela je japanske gradske autobuske koji su, kako kaže, jasno označeni i za koje postoji pravilo da svako jutro moraju biti čisti.

Navodi da je Japan tehnološki razvijena zemlja, te da su neke od japanskih kompanija već prisutne na našem tržištu, a među njima je "Panasonik" i podsetila da je japanska kompanija za proizvodnju kablova za automobile "Jazaki" prosle godine otvorila svoju fabriku u Šapcu.

- Njihova predviđanja su da će ta kopmanija dostići izvoz od 120 miliona evra i obezbedi posao za 1700 radnika - istakla je Joksimović.

Foto: Printscreen

Takođe, ističe Joksimović, japansko-francuski konzorcijum dobio je na tenderu deponiju Vinča i najavio ulaganja vredna 300 miliona evra, a Srbija je potpisala sa Japanom i Sporazum o realizaciji jenskog kredita koji se odnosi na Termoelektranu "Nikola Tesla".

- To su ozbiljni pomaci koji bi trebalo da se realizuju tokom 2018. godine - naglašava Joksimović.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić, smatra da je japanski premijer u sklopu svoje turneje odabrao baš Srbiju, jer se naša zemlja pokazala kao stabilna, ali i da su se napori naše politike oko privlačenja stranih investicija isplatili.

- Ministarstvo za evropske integracije potpisaće sporazum sa japanskom Agencijom "Džajka", koja je u Srbiji prisutna već dve decenija i koja će nastaviti tehničku podršku. Pomogle su dosta i japanske kompanije, koje su dosta uložile u Srbiju, i koje su dale pozitivne signale da sa ulaganjem nastave i druge kompanije iz Japana - rekao je Glišić.

On je istakao da je reč o istorijskoj poseti, koja će, kaže, biti odskočna daska za naše dalje odnose.

Dragan Milenković, osnivac Srpsko-japanskog društva, kaže da srpskom narodu japanska kulutra i nije toliko strana, navodeći da je prevedeno, ali i napisano mnogo knjiga o Japanu, da je suši pronašao svoj put do Evrope, ali i da su njihove borilačke veštine kod nas već godinama popularne.

#Aleksandra Joksimović

#Japan

#Poseta

#Premijer

'