AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da će sledeće sedmice biti objavljen Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa radi javne rasprave, nakon koje će biti upućen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Kuburović je precizirala da su ustavni amandmani rađeni u saradnji sa nekadašnjim članom Venecijanske komisije, koji sada radi ispred Saveta Evrope Džejmsom Hamiltonom.

- Gospodin Hamilton je juče završio 2. posetu Beogradu, tokom koje su finalizirani konačni amandmani koje će Ministarstvo pravde objaviti tokom sledeće nedelje. Krenuće javna rasprava, održaće se nekoliko okrughlih stolova, a Nacrt će nakon završetka javne rasprave biti upućen Venecijanskoj Komisiji - precizirala je ministarka.

Ona očekuje da će se Nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa naći na redovnom zasedanju Venecijanske komisije tokom juna meseca.

- Nakon toga, mislim da imamo mogućnost da uputimo predlog amandmana Vladi Republike Srbije, koji će se potom naći u skupštinskoj proceduri - napomenula je Kuburović.

Prema njenim rečima, ustavne promene se odnose se na jačanje pravosuđa, postupak izbora sudija i tužilaca, isključenje uticaja izvršne i zakonodavne vlasti kada je reč o procesnom izboru, kao i na promene sastava Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

- Ministarstvo pravde se zalaže da se ukine i postupak izbora nosilaca pravosdunih funkcija na trogodišnji mandat, a nakon završetka javne rasprave videćemo da li će to rešenje da ostane - napomenula je Kuburović.

Specijalna zatvorska bolnica kompletno renovirana

Specijalna zatvorska bolnica sa sedištem u Beogradu, kao i 7 od 12 blokova Okružnog zatvora u Beogradu kompletno su renovirani i snabedeveni potrebnom opremom, a u naredne tri godine, kako je planirano, biće obnovljeno i preostalih pet blokova ovog najvećeg zatvora na Balkanu. Pomenute objekte, u čijem su renoviranju učestvovali i osuđenici koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima, danas je obišla ministarka pravde sa predstavnicima Uprave za izvršenje krivičinih sankcija.Ona je izrazila zadovoljstvo što je nakon dve i po godine u potpunosti renovirana Specijalna zatvorska bolnica u kojoj se trenutno nalazi 635 lica. Prema njenim rečima, ta ustanova je pre svega specifična jer se u njoj nalaze lica prema kojima su izrečene mere bezbednosti - obaveznog psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenim ustasnovama, obavezno lečenje alkoholičara i narkomana, kao i sva lica koja su u pritovru ili izdržavaju kaznu zatvora a neophodna im je lekarska nega.

Pročitajte još: ĐURIĆ: Nisu nas konsultovali oko ustrajanja suda, nemoj da nas zovu ni sada kada su se posvađali!

#Nela Kuburović

#Ustav

'