AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je večeras da nedavno hapšenje trojice Srba na KiM predstavlja nastavak smišljenog progona srpskog naroda na KiM.

''Uhapšeni su Ilija Elezović, star 70 godina, u Severnoj Mitrovici koji je težak onkološki bolesnik, zatim Dragan Milović, policajac, otac troje dece, u Zvečanu i Zoran Kostić star 73 godine u Prilužju. Određeno im je mesec dana pritvora suprotno zakonu jer su osumnjičeni da su navodno počinili ratne zločine protiv albanskih civila. Iliji Elezoviću je ugrožen život u pritvoru zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi'', podsetio je Linta u saopštenju.

On je dodao da je specijalno odjeljenje osnovnog suda u Prištini, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina je etnički motivisana institucija i u funkciji separatističkog režima Aljbina Kurtija.

''Potpuno je jasno da cilj suda u Prištini nije istina i pravda već učestvovanje u progonu i zastrašivanju Srba da bi se opravdao lažni mit o Srbima kao zločinciima i Albancima kao žrtvama'', navodi Linta.

On je podsetio da su preksinoć bačene tri bombe na kuće predstavnika Srpske liste u mestu Ranilug u Kosovskom Pomoravlju kako bi se oni zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta.

Očigledno je da je u pitanju još jedan način smišljenog progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dodao je.

Linta je pozdravio odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se traži sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom katastrofalne situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Takođe, Linta je pozvao SAD i EU da konačno zaštite srpski narod na KiM i pošalju jasnu poruku Kutijevom režimu da je neprihvatljiva njegova ratnohuškačka i neodgovorna politika.

#Miodrag Linta