AKTUELNO

Malo je gradova u Srbiji, a i šire, koji se mogu pohvaliti time da ih je u samo jednoj nedelji dva puta posetio ni manje ni više, nego predsednik republike. Baš takav grad u protekloj nedelji bio je Niš, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio čak dva puta.

Povoda, i to lepih, nije izostalo.

Naime, Vučić je najpre 12. septembra u Nišu prisustvovao početku radova na izgradnji fabrike Palfinger. Nakon toga, predsednik je juče u istom gradu prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije, u okviru Niške tvrđave, a zatim i centralnoj manifestaciji u niškoj sportskoj hali "Čair", kojom su Srbija i Republika Srpska obeležile zajednički praznik - 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Predsednik Srbije poručio je sa govornice hale u Nišu da nema te cene zbog koje bi se srpski narod odrekao svog imena i prezimena, slobode, kao i svoje trobojke, ali i govorio o drugim važnim temama, poput teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Bosni i Hecegovini.

"Zemlja kranova" dobila prvu fabriku kranova

Početak radova na izgradnji fabrike Palfinger obeležen je 12. septembra u Suvom Dolu. Koliko je jedna ovakva investicija značajna za Niš, ali i celu južnu Srbiju, najbolje svedoči međunarodna reputacija koju ime ove kompanije nosi sa sobom. Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja.


375 novih radnih mesta na "geografski idealnom mestu"

Kompanija Palfinger planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju. Proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva Palfingera, navedeno je na sajtu kompanije.

Mediji su ranije objavili da će u toj fabrici, koja bi trebalo da počne sa radom 2024, biti otvoreno oko 375 novih radnih mesta do 2027. godine.

Palfinger ima oko 12.500 zaposlenih, na više od 30 lokacija i mrežom prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta. Kompanija je najavila da će proširiti svoju proizvodnu mrežu novom lokacijom u Nišu na, kako je navela, geografski idealnom mestu.


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na obeležavanju početka radova na izgradnji fabrike da se Srbija intenzivno gradi i da nije slučajno što ćemo kao "zemlja kranova" uskoro imati i fabriku kranova.

- U ovoj kompaniji su čovek i radnik na prvom mestu. Ova kompanija je svetski lider i učestvuje sa više od 35 odsto dizalica i kranova - istakao je Vučić u obraćanju.

Kazao je i da je glavni proizvod Palfingera dizalica sa zglobom na kamionu koja je dostupna u oko 150 modela .

- Hvala što ste izabrali Srbiju i Niš - poručio je Vučić. - Ova zemlja se intenzivno gradi i rekao bih da ne slučajno mnogi našu zemlju danas nazivaju zemlju kranova, bilo bi besmisleno da u zemlji kranova nemamo fabriku kranova i zato vam hvala na tome - rekao je Vučić. Zamislite koliko će nam tek kranova biti potrebno za Ekspo 2027. godine, dodao je predsednik ovom prilikom.


Vučić u Niš doneo još jednu odličnu vest

Istog dana, prilikom obeležavanja početka radova na izgradnji fabrike, Vučić je najavio i još dobrih vesti za ovaj grad. Kako je istakao - "Nišlije će se uskoro opet ponovo imati razloga za radost".

Predsednik je istakao da očekuje da će za manje od mesec dana imati novu fantastičnu vest za Niš, i dodao da je vest vezana za jednu od renomiranih i najvećih kompanija sa kojom se pregovara.

- Očekujem da za 20-25 dana imamo fantastičnu vest za Niš - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

"Teško da se izjalovi"

- Ne smem ništa da kažem, jer ako se izjalovi biću kriv. Ali teško da se izjalovi. Mnogo smo pregovora prošli sa jednom velikom fabrikom, najrenomiranijom i najvećom. Ako to uspe, eto nas da vas obavestimo za mesec dana. Nišlije imaju razloga za radost i mnogo sam srećan zbog toga. Ako to bude, biće velika vest za Niš - rekao je predsednik tom prilikom u Nišu.

Građani zadovoljni - grad se razvija i napreduje
Nišlije prilikom Vučićeve posete nisu krile zadovoljstvo što na ulicama svog grada imaju priliku da sretnu Vučića. Predsedniku je prilazilo i staro i mlado - uglavnom da se pozdravi ili sa željom za zajedničkom fotografijom.

U razgovoru sa njima saznajemo da su zadovoljni - kako zbog predsednikove posete, tako i zbog toga što se grad razvija, stižu nove investicije, otvaraju se i grade fabrike. Primetno je, kako kažu, da se u Nišu bolje živi, i da je zaposlenih više.

- Zadovoljni smo što se fabrike otvaraju, to je lepo i pozitivno - kažu Nišlije za "Novosti" i dodaju da se po načinu života u Nišu može videti da se Nišlije sada više zapošljavaju.

Brojke najbolje govore sve

Kako i koliko Niš raste i razvija se, i kakve su se promene u ovom gradu dogodile najbolje govore brojevi.

Naime, baš kao što je ovom prilikom istakao i predsednik, nivo nezaposlenosti u Nišu u vreme bivše vlasti, 2012. godine, bio je 29,7%, a nivo nezaposlenosti mladih preko 60%. Danas je nivo nezaposlenosti u Nišu 11,3%, na nivou Srbije 9,6%.

- Samo da vidite kakve su se dramatične promene dogodile u Nišu - mi Srbi smo takvi, uvek je lakše da kritikujemo. Dovoljno je da pogledate papir - prosečna plata u Nišu bila 314, sada je 699 evra. Ako ti nije dovoljna razlika za 10 godina, da plate budu 120% uvećanje, a da živite u tržišnoj ekonomiji... Ja mislim da ljudi vide taj prosperitet - precizirao je Vučić.

Autor: