AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su sve državne službe uključene kako bi građanima koji žive u nelegalnim objektima bilo omogućeno da dobiju legalne priključke na komunalnu infrastrukturu za šta se, dodao je, mogu prijaviti do 15. oktobra i na taj način ostvariti osnovno ljudsko pravo.

Vesić je podsetio da je to omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju koje je usvojila Narodna skupština, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Mi smo omogućili da od juče, 15. septembra, do 15. oktobra svi koji žive u nelegalnim objektima mogu legalno da dobiju priključke na struju, vodu, kanalizaciju, gas i grejanje. To je mera koja tim ljudima omogućava da ostvare osnovna ljudska prava”, rekao je Vesić gostujući u Novom vikend jutru kod Jovane Jeremić televiziji Pink.

Obrazložio je da se ova mera odnosi samo na stambene objekte, na građane koji sa svojim porodicama žive u nelegalnim objektima, to mogu da dokažu i nemaju drugu nekretninu, ali ne i na investitore niti na poslovne objekte.

Podsetio je da se prijave podnose u opštinama gde građani treba da popune formular i predaju potrebnu dokumentaciju o čemu se, dodao je, mogu informisati putem Uputstva koje je objavljeno na sajtovima resornog ministarstva i svih opština u Srbiji, a koje mogu dobiti i na šalterima opština.

Pored toga, naveo je da su mnoge opštine formirale mobilne ekipe koje idu na teren i rade organizovano po mesnim zajednicama.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je rekao da svi koji se prijave od opštine dobijaju rešenje sa kojim stiču pravo da odu u nadležna preduzeća - elektrodistribuciju, vodovod i kanalizaciju, “Srbijagas” i toplane i da se legalno priključe na infrastrukturu o čemu prethodno moraju da sklope ugovor sa tim preduzećima.

Dinamika priključivanja će, naveo je Vesić, zavisiti od kapaciteta preduzeća.

“To znači da u ovih mesec dana, koliko traje prijavljivanje, građani ne moraju da budu priključeni već samo stiču pravo na to i dalje regulišu svoje odnose sa nadležnim preduzećima, pa će u nekom periodu, zavisno od kapaciteta preduzeća, dobiti legalne priključke čime ih izjednačavamo sa svim drugim građanima”, rekao je Vesić.

Napomenuo je da rešenja koja će građani dobiti od opštine nemaju nikakve veze sa time kako će biti rešena legalizacija objekta.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je rekao da je na sastanku sa Javnom beležničkom komorom dogovoreno da notari rade i van svojih kancelarija kada je reč o izjavama koje daje stanovništvo tako da će notari biti u opštinama, ako one budu imale veći broj građana koji dolaze da se prijave, ali će izlaziti i na teren i njihova overa će koštati 360 dinara što je, dodao je ministar, najniža moguća cena.

Pojasnio je da građani koji nemaju zahtev za legalizaciju moraju da urade i geodetski snimak i dodao da je na sastanku sa Savezom geodeta Srbije dogovoreno da taj snimak bude najjednostavniji i po najnižoj mogućoj ceni.

Foto: TV Pink Printscreen

“Apsolutno sve državne sluzbe učestvuju u tome da svim ovim ljudima, kako je predsednik Vučić predložio, omogućimo da legalno dobiju priključak na komunalnu infrastrukturu”, zaključio je Vesić.

Autor: