AKTUELNO

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić, u pratnji pomoćnice direktora Kancelarije za KiM Svetlane Miladinov, obišao je danas više škola na centralnom Kosovu i uručio im vredne donacije. OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, “Miladin Mitić” u Lapljem Selu i “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici dobile su od Telekoma pametne table, sportske rekvizite i šahovske table. Lučić je istakao da je na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića ova firma donirala deset pametnih tabli školama na Kosovu.

"Postoje različite vrste pametnih tabli, ove su najsavremenije u svetu, omogućavaju jedan zanimljiv način sticanja digitalnog znanja, što će deci pomoći, a istovremeno omogućavaju i najkvaliteniju video konferencijsku vezu, tako da mogu sa svojim drugrima iz drugih škola, koji imaju table, da komuniciraju. Moguća je i onlajn nastava, sa jednog mesta u svim škola kojima smo donirali table”, naveo je Lučić dodajući da će širom Srbije "Telekom" donirati 180 pametnih table.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov podsetila je da je obećanje predsednika Vučića koje je dao 1. septembra ove godine ovom posetom ispunjeno, a cilj donacije je, kako je rekla, “unapređenje digitalnog znanja dece”.

“Ovo su generacije koje u tome ne zaostaju mnogo, i njihovo znanje je možda daleko ispred nas kada smo mi bili u njihovim godinama. Sigurna sam da će veštine komunikacija preko ovih aktivih tabli biti razvijene, a ne samo to, pametna tabla je ustvari jedan vid unapređenja metodike izvođenja nastave. Kao nastavno sredstvo pomaže ne samo deci, već i nastavnicima. Omogućava komunikaciju između škola, između dece, koja isto imaju ovakve interaktivne table, daje profesoru mogućnost da preko interaktivnih tabli čas bude interesantniji, ima više sadržaja u nastavi", istakla je Miladinov.

Dodala je da Kancelarija za KiM vodi računa o deci i kada je u pitanju izgradnja novih škola i vrtića.

"Mogu da kažem da je trend rasta novorođene dece na Kosovu u odnosu na prošlu godinu mnogo veći. U proteklih dvadesetak dana otvorili smo pet novih vrtića na prostoru Kosova i Metohije, tako da se nadam da će ta dace koja jednog dana budu stastala i pohađala osnovne i srednje škole, pored ove table koje su sada najsavremenije, možda još nešto savremenije dobiti i raditi na tome", kazala je Miladinov.

Miladinov je u ime direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića pozdravila svu decu, nastavano osoblje, i poručila da je Kancelarija tu zbog njih, kao i da uvek misli i radi za dobrobit srpskog naroda, kako bi ostanak i opstanak bio što lakši.

Direktor OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici Vladimir Milkić zahvalio je na vrednim poklonima i istakao da je to znak da država misli na decu na Kosovu.

"Svaki poklon, pa makar to bio i najmanji, puno znači našoj deci na teritoriji Kosova i Metohije. Pametne table su prozor u svet, možemo da se vidimo sa našim drugarima, možemo da radimo i olakšamo kako deci tako i nastavnicima", rekao je Milkić, dodajući da ovu školu pohađa 680 đaka i da ove godine ima četiri odeljenja prvog razreda.

Za direktora OŠ “Miladin Mitić” Ljubišu Karadžića u Lapljem Selu ovo je bilo prijatno iznenađenje.

“Velika zahvalnost i od strane učenika i nastavnika za rukovodstvo Telekoma koje je prepoznalo vrednost ovih vrednih tabli, a stvarno su vredne table, jer mi moramo da idemo u korak sa tehnologijom koja napreduje iz dana u dan, da pokažemo na delu da naši učenici pored opšteg znanja znaju nešto i praktično, a ova škola zaslužuje da ima i više takvih tabli“, rekao je Karadžić.

Direktor „Telekom Srbije“ posetiće tokom dana Štrpce i Kosovsko Pomoravlje, a pokloni će biti uručeni i tamošnjim školama.

Autor: