AKTUELNO

Plan o održavanju vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi se raspravljalo o ukidanju Zakona o specijalnom sudu pripreman je nekoliko meseci u jednom od prištinskih restorana a na večeri su bili "snažni političari" iz Prištine i Tirane i "jaki lobisti", piše danas prištinski portal Gazetablic.com.

- Da je sve išlo kako je planirano, vikend bi zatekao Kosovo u novoj fazi sa mnogo nepoznanica. Bez Specijalnog suda, ali uz duboku podelu, prvi put u kratkoj istoriji sa znacima pitanja za budućnost - piše taj portal i navodi da odluka o tome nije bila konspirativna koliko bi moglo da se pomisli.

Navodi se da su prvi znaci kretanja ka ostvarivanju tog cilja bile najave u medijima da Organizacija veterana bivše OVK prikuplja potpise za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

- Zakon je već u to vreme bio spreman i čuvao se u fiokama kako bi se izvukao u trenutku kada budu obezbeđeni glasovi za njegovo izglasavanje u Skupštini. Imao je dva reda - u prvom je stavljao van snage Zakon o specijalnom sudu. Iako u tišini, napori za ostvarivanje plana nikada nisu prestajali - piše portal.

Portal dodaje da su stranke vladajuće koalicije imale informacije o planu i podržavale su ga.

- I lider DSK Isa Mustafa je znao za plan i od njega se očekivalo da ne bude smetnja. Istovremeno, Pokret Samoopredeljenje je slabio iznutra dok se od njega nije očekivalo da bude smetnja rušenju Specijalnog suda, ako ni zbog čega drugog iz principijelnih stavova, pošto je uvek bio protiv tog suda. I ambasadori velike petorke su imali informacije o pripremama, ali nisu verovali da je tako nešto moguće i da se mogu obezbediti glasovi za rušenje suda - dodaje se.

Dodaje se da su, u isto vreme, lobisti radili oko Bele kuće kako bi objasnili odluku i smanjili štetu, a očekivalo se da će biti obezbeđeni potrebni glasovi i da će ambasadori velike petorke da spakuju kofere i odu na božićne odmore u svoje zemlje.

- Međutim, ambasadori nisu otišli na odmore. Ambasador SAD Greg Delavi je takav postupak ocenio kao 'zabijanje noža u leđa Americi', dok je ambasador Velike Britanije Rori O'Konel kazao kako je 'to najopasnija noć za Kosovo od vremena rata'. Odmah po saznanju o tome šta se sprema, reagovali su i civilno društvo i analitičari koji su pozivali da se niko 'ne igra sudbinom zemlje' - dodaje se.

#Albanci

#Sud

'