AKTUELNO

Srbija zadovoljna formatom u kojem se vode razgovori sa Prištinom, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja da odbija učešće Rusije u briselskom dijalogu.

Ukoliko Priština hoće nešto da menja, mora da zna, i ne samo Priština nego bilo ko ko hoće da menja nešto u pregovorima - da li je to format, sadržina ili bilo šta drugo, mora da zna da to ne može da se desi bez volje Srbije, rekao je ministar odbrane.

- Ako Priština nije zadovoljna formatom, ukoliko hoće da ga menja na bilo koji način, ukoliko smatra da će format moći da se promeni jednostrano, onda se grdno varaju. Meni je iskreno zadovoljstvo što je Ruska Federacija nakon samo jednog zahteva našeg predsednika Aleksandra Vučića izrazila spremnost da učestvuje u eventualnoj promeni formata i da učestvuje u pregovorima, što govori o bitno promenjenom položaju Republike Srbije, poštovanju koje Srbija i njen predsednik uživaju i u Ruskoj Federaciji i u čitavom svetu - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako će se u dijalog uvoditi druge zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju, onda će se uvoditi i zemlje koje ga nisu priznale.

- Možda i najtragičnija greška u ovom dugom periodu u kome smo razgovarali sa Međunarodnom zajednicom, mislim na onaj period od 2000. godine, jeste ta što je Srbija pristala u vreme tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da iz pregovora izbaci Ujedinjene nacije, da izvede UNMIK i zemlje koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, a uvede EULEKS i u suštini zemlje koje su priznale Kosovo i Metohiju - rekao je Vulin.

- Ukoliko bi došlo do ove promene formata, mi na taj način vraćamo u razgovore i one zemlje koje nisu priznale Kosovo i Metohiju koje potpuno drugačije posmatraju stvari. Dakle, ukoliko hoće nešto da menjaju moraće to da menjaju uz saglasnost Srbije i nikako drugačije - poručio je ministar Vulin.

Pročitajte još: I ove godine BAJKERI u humanoj misiji - dele PAKETIĆE za decu iz doma u Sremčici

#Aleksandar Vulin

#Dijalog

#Srbija

'