AKTUELNO

Gradonačelnik je odbacio navode bivšeg gradonačelnika Đilasa, i istakao da je njegova strategija bila pogubna za grad.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali odbacio je navode bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa da ova vlast nije otvorila nijedan vrtić niti dom zdravlja i poručio da je aktuelna gradska vlast potpuno promenila strategiju u odnosu na Đilasovu, koja je, kaže, bila pogubna za grad.

- Vidim da on ide iz laži u laž, tri laži vrti u krug, po pitanju vrtića, zdravstvenih ustanova i kredita koje je uzimao. Nigde ne spori, što je meni najvažnije, da je ostavio dug građanima od 1,2 milijardi evra, da je zadužio javna preduzha, ostavio dugove trudnicama i porodiljama - rekao je Mali novinarima komentarišući navode Dragana Đilasa.

Mali je istakao da je u protekle tri i po godine otvoreno osam vrtića u Beogradu i obezbeđeno novih 12.000 mesta u vrtićima time što smo i privatnici uključeni.

- To je potpuno drugacija strategija od Djilasove, pa umesto 11.000 mališana koji su išli u vrtiće, danas ih ide 22.000 - rekao je Mali.

On je dodao da grad ima 15.000 tužbi građana zbog toga što je, kako kaze, prethodna uprava sa Đilasom načeli naplaćivala skuplje vrtiće - po 9.000 dinara, umesto 5.000 što je propisano zakonom i ekonomskom cenom.

Tužbe, naveo je, koštaju grad milione evra, koji se isplaćuju iz budžeta.

- To je njegova pogubna politika koju je vodio. Stalno mi je u glavi taj ugovor Đilas potpisao sa jednim od njegovih tajkuna za rentiranje i zakup vrtuća u Altini, pa građani plaćaju 23.700 evra mesečno zakup tog vrtića. To je primer Djilasove politike za vrtiće - rekao je Mali.

Kad je reč o domovima zdravlja, Mali je rekao da su otvorene ambulante i domovi zdravlja na Labudovom brdu, Malom Mokrom Lugu, naselju Stepa Stepanović, Jajincima, Prnjavoru u kojem, kaže, Đilas verovatno nikad nije bio.

Dodao je da je nabavljeno izmejdu 50 i 60 vozila za domove zdravlja i Hitnu pomoć, koja je bila pred kolapsom.

Za kredit za obnovu Bulevar kralja Aleksandra, Mali kaže da je to bio jedan od najskupljih.

- Čuo sam da je rekao da je kredit za Bulevar koštao građane 0,2 odsto godišnje.. Mislim da je prva tranša bila 3,8, a druga 4,4 odsto godišnje. Mi smo te kredite reprogramirali i smanjili kamatu za duplo - rekao je Mali.

Dodao je da grad sada vodi odgovornu socijalnu politiku, te da se sve obaveze isplaćuju iz dana u dan.

#Beograd

#Dragan Đilas

#Siniša Mali

'