AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, zbog svojih državničkih obaveza svoju krsnu slavu Svetog NIkolu morao je da obeleži u Rusiji.

Foto: Pink.rs

Vučić je krsnu slavu obeležio u crkvi Petra i Pavla koja je pri Moskovskoj patrijaršiji, a Vladika Antonije (Pantelić) služio je slavsku liturgiju i poklonio mu ikonu Svetog Nikole.

Inače, Vladika Antonije rekao je da je Vučić prvi predsednik koji je od završetka oktobarske revolucije došao u hram Svetog Petra i Pavla.

Foto: Pink.rs

Liturgiji su pored predsednika Vučića prisustvovali i ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović.

Foto: Pink.rs

Vučić danas nastavlja posetu Moskvi a u popodnevnim čaosvima sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Pink.rs

Predsednik Srbije je najavio da će taj sastanak biti najduži do sada i trajaće više od dva i po sata, a obuhvatiće više tema, među kojima su i razvoj ekonomskih odnosa, ističući da ima puno naših radnika koji u Rusiji rade, za naše i ruske firme, i da će se razgovarati i o njihovom statusu.

Foto: Tanjug

Vučić navodi da će se razgovarati o daljim međusobnim trgovinskim odnosima, o uvećanju robna razmena koja je dobra i koja se, kako kaže, u 2017. godini oporavila.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je naveo i da će biti potpisani sporazumi vezani za gas, da će se razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, o Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu, o Kataloniji i svemu što se zbiva u Evropi i svetu.

Na sajtu Kremlja je objavljeno da će dvojica predsednika razgovarati o daljem unapređenju strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

Foto: Tanjug

Na dnevnom redu biće i međunarodna pitanja. Predviđeno je potpisivanje više sporazuma, a dvojica predsednika će se posle sastanka obratiti medijima.

Predsednik Vučić obišao je juče naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj.

Foto: Tanjug

Supruzi Vitalija Čurkina, Irini, predsednik Srbije uručio je Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

Foto: Tanjug

Vučić posetio Dom ansambla Aleksandrov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, drugog dana posete Moskvi, Dom ansambla Aleksandrov. U čast Predsednika Srbije tom prilikom je priređen koncert, a Kaljinka, Smugljanka samo su neke od pesama koje je hor otpevao. Tokom koncerta čula se i srpska pesma tamo daleko. Predsednik je prethodno u muzeju Doma položio cveće ispred spomen-obeležja u čast nastradalom orkestru. Hor Crvene armije je više puta nastupao u Beogradu. Ansambl, obnovljen posle tragične pogibije čitavog orkestra u avionskoj nesreći kod Sočija pre godinu dana, nastupio je u Beogradu u novembru. U čast hora, koji se smatra još jednim simbolom neraskidivih veza Rusa i Srba u prestonici Srbije je dobio i spomen-tablu. Vučić se na kraju fotografisao sa horom. Vučić će posle Doma ansambla Aleksandrov, posetiti Roskosmos u pratnji zamenika premijera Rusije Dimitrija Rogozina.

Foto: Tanjug

Foto: Pink.rs

ANSAMBL ALEKSANDROV U ČAST VUČIĆU PEVAO "TAMO DALEKO"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je, tokom posete muzeju "Aleksandrov" u Moskvi, da mu je "Tamo daleko" omiljena pesma u izvedbi ansambla "Aleksandrov", a samo nekoliko trenutaka kasnije obnovljeni hor je održao koncert u čast srpskog predsednika i otpevao tu pesmu. Polaganjem cveća i minutom ćutanja Vučić je odao poštu stradalim članovima ruskog vojnog ansambla u njegovom sedištu u Moskvi. Srpska delegacija, na čelu sa Vučićem, obišla je muzej "Aleksandrova" i imala je priliku i da čuje istoriju najslavnijeg vojnog ansambla na svetu, formiranog 1928. godine. Centralnim delom muzeja dominira pano sa fotografijama 64 člana ansambla koji su poginuli u decembru prošle godine, kada se avion kojim su leteli u Siriju srušio u Crno more. Vučić je istakao da je ansambl "Aleksandrov" uvek bio uz Srbiju i srpski narod, čak i u najtežim trenucima, 1999. godine. Odgovarajući na pitanja novinara, ponovio je da Srbija "nije i da nikada neće uvoditi sankcije Rusiji". Ansamb je izveo i nekoliko ruskih pesama, poput "Kaljinke", "Dana pobede", "Smugljanke" i drugih.

#Aleksandar Vučić

#Rusija

#Slava

#Sveti Nikola

'